香港龜友論壇

查看: 1455|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

冇足夠信心養龜~

樓主
本身我好鐘意養寵物, 養魚, 蝦, 各品種倉鼠...
一路都好想養龜, 奈何呀媽好怕動物死, 因為佢會超級投入~
我又未夠信心可以百份百令到龜龜健康成長,
其實係咪冇咩可以新手唔會養死龜
P.S  一路好努力爬文.....可惜得個睇架, 冇得實戰都係徒言
回復

沙發
我係新手,舊年5月養到而家,辛運地,勉強都渡過左寒冬,啲龜都成長中。。暫時冇死過龜
咩都驚左先,咁點知自己得唔得呢?
養啲大隻啲體質強啲先會比較易上手

PS: 我養陸龜
回復

板凳
咁你有無養過任何寵物?
回復

地板
其實龜好好養的,不過個人意建入冬前及剛開春都吳好入龜。因為入冬前買左而經驗吳夠吳太了解養個隻龜的行為,好易係冬天個時養到龜好弱或死亡。而開春就入龜好大機會會因龜仔剛冬眠完比較弱而養死,除非你比較有經驗或者老手,大部分龜友都最好吳好係呢段時間入龜。咁就無咁易養死龜!剛入夏買龜,咁最少都有4,5個月俾你摸熟隻龜,而且都可以俾隻龜有足夠時間適應及儲肥佢過冬,大大增加存活機會。
回復

養龜可以好易,睇品種同識唔識揀健康黎買
回復

我養陸龜的 基本上 夠温 通風 每天浸水 食糧 一星期哂一次太陽 都好難養得死龜
回復

心動不如行動吧
回復

我相信你係過唔到你阿媽個關者!你問佢,如果,係如果者:你有大病,佢會唔會掉低你唔理你
回復

其實你想養咩龜???
http://www.herpera.com/tortoises.htm
呢個網站或者幫到你
有d品種比較壯健,有興趣可以試下,唔通做父母嘅怕仔女生老病死而唔生佢出嚟???我都係新手,我都怕養死龜,盡咗自己最大努力就得,呢d嘢冇得介懷,養得龜龜就享受養佢嘅每一日啦!得個諗字都冇用嘅
回復

多謝咁多位CHING支持,
想養盾臂~~有冇相熟既鋪頭好介紹?
回復

回復 twwongaj 的帖子

我前排見魚街間爬地好多盾仔喎!九百幾蚊,質數吾錯哦,隻隻肥嘟嘟,成個菠蘿包
回復

睇多D POST 你就知有邊D連鎖店唔去買得了~~~
回復

V good advice neilam CHing & 雪米BE, 還有, 歐洲陸龜容易多很多!
回復