香港龜友論壇

查看: 2636|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

家中養了近三年的珍珠龜今天走了........ (不是離世)

樓主
給我阿媽放生了, 我唔明佢點解可以咁狠心...
當初又係佢話要養, 由隻龜細細個養到佢大, 當初阿媽仲好有心機對隻龜, 又同佢講嘢, 又同佢刷背......而我見到她咁樣我都好開心.....
但近來她已對隻龜不理采, 有一天忽然說當初叫我買龜回來養的目的是為了放生, 是有個相士對她咁講...養左三年先同我講?????.... 但為何她之前又對隻龜好好? ?
今天我發現龜兄不見了... 乍問下她冷淡地說放生了....
老實說隻龜買番黎都係比佢養, 我亦有參與照料, 但日子耐左都有感情掛, 已算是家庭一員吧, 但她竟可以說放生就真的放了...... 唉..... 百感交集...
雖然以往牠都是一個人生活, 但感覺上牠也很安穩, 而當初牠細個時疑似得了肺炎及皮膚病, 亦由我買黑藥給牠醫好...... 往後我亦買了不同種類的龜糧給牠補充不同營養, 冬天時又驚佢捱唔住......... 呢兩年見佢健康成長, 又有靈性....
突然以後不會再見到牠了..... 其實真的不知我阿媽諗咩, 難道她沒有放感情下去... 始終對左兩年幾....
唉 .....

回復

沙發
唉,同我阿媽好似。。。。
我阿媽都試過將我缸由海度釣番嚟嘅海水魚拔咗條氧氣喉。。。。。
回復

板凳
回復 TORRES 的帖子

得罪講句..
又一個唔明白放生就等於殺生既人...
回復

地板
回復 P字幫 的帖子

其實我早前都有同佢講過...
隻龜養左咁耐.. 好難再適應出面.....但她今天竟真的一意孤行.. 放生了....
番到屋企... 我知道那一刻也很難受...
回復

有您對它的愛,它會幸福的活在彼岸/天國的!!!
回復

節哀順變 ............
回復

回復

有冇問佢o係邊度放生,睇下有冇機會搵到?搵返比人養都好~
回復

頂你個死鬼相士,相佢老豆
你媽媽是在想放生係為隻龜好,希望龜龜係出面過的到生活
回復

LOVE_TABO 發表於 2014-2-18 12:46
有冇問佢o係邊度放生,睇下有冇機會搵到?搵返比人養都好~

佢話係德華公園... 我頭先搭車去睇過.. 那裡很多體形大的紅耳巴西, 佢只得我半隻手掌咁大.. 而珍珠龜又咁純... 唉..
天氣又開始似轉冷... 佢點適應....
頭先習慣性地望一望之前擺缸個位...... 個心很唔舒服... 點解我阿媽會做得出...
唉....

回復

siumaiguy 發表於 2014-2-18 15:27
頂你個死鬼相士,相佢老豆
你媽媽是在想放生係為隻龜好,希望龜龜係出面過的到生活 ...

我好憎相士風水佬... 佢地都係神棍..
回復

有無人知德華公園係咪一個對龜適合生活的地方?
回復

祝他順利適應,健康過渡
回復

希望佢幸福啦
回復

我係你一定去公園救佢!我成日去水塘釣魚,親眼見過好多俾人放生嘅龜,有好多都捱唔住死喺岸邊,放生等於送佢地去死
回復

咁都得不如叫佢放生埋你啦
回復

swingman1019 發表於 2014-2-19 17:11
我係你一定去公園救佢!我成日去水塘釣魚,親眼見過好多俾人放生嘅龜,有好多都捱唔住死喺岸邊,放生等於送 ...

點救? 公園咁大? 個湖好大.... 其實我都有去搵過..... 但搵唔到....
回復

搵兩日唔洗做野,下定決心去公園池邊坐
同管理員講想找回俾阿媽"放生"左的龜龜
借個撈係池邊搵下,搵唔到就算啦
可以的話,問下幾時洗池,到時會清哂D生物出來,你可以碰碰運氣
回復

盡人事去揾多次啦,咁樣會心安理德一D   :)
回復

我細過吾識野都有放生過兩隻巴西   而家大過唸番起好後悔  而家好掛住佢地  小黄小綠   如果當初無放生而家已經係我四寶家族的丫大丫二   如果係而家就有六寶  應該生活得更开心   所以我而家一定吾會放生  幾大都要養;-)     吾好太傷心
回復