香港龜友論壇

查看: 3369|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

新手想養印度星龜BB 想做D功課先,,免得養死

樓主
我都爬左D文, 但有D問題重未解決  求教
我想買印度星龜BB   因為大得慢,而且成長後都唔會太大

點樣分雄雌嫁??  
我預左個12"X20" 既位比1隻印度星龜   係夠唔夠?
要買既野除左  玻璃箱  全光譜的日光燈  水盆  溫度濕度器  沙底  重有咩?
要買咩比佢玩??
係邊到買印度星龜 比較好?  大約幾錢?

咩野叫爬缸 ?

另外問我一個問題   豹紋龜會大得幾快??  由BB計起 @@
回復

沙發
回復 mkmc 的帖子

邊隻好??  
回復

板凳
回復 taisiu12345 的帖子

如果我用既係15"高既盆  係咪可以唔用抽氣扇 ?
回復

地板
taisiu12345 發表於 2014-2-4 20:02
必須抽氣扇,3種燈:uva(日間放熱), uvb, 陶瓷燈(晚間放熱),  放濕機(冬天用),  爬缸買番爬蟲用既就ok,(只 ...

想問  呢3種燈 邊間買平?   大約幾錢
回復

回復 陸叔 的帖子

我就係想行動前set 好晒野先^^  想問問高手買燈方面 uva, uvb, 暖燈幾錢同邊隻最好
回復

回復 taisiu12345 的帖子

THXX~~ CHING  感激提供咁多資料, 我會比心機養~  
另外  "超xx號" 既龜質素好嗎?
回復