香港龜友論壇

查看: 3337|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

新手想養印度星龜BB 想做D功課先,,免得養死

樓主
我都爬左D文, 但有D問題重未解決  求教
我想買印度星龜BB   因為大得慢,而且成長後都唔會太大

點樣分雄雌嫁??  
我預左個12"X20" 既位比1隻印度星龜   係夠唔夠?
要買既野除左  玻璃箱  全光譜的日光燈  水盆  溫度濕度器  沙底  重有咩?
要買咩比佢玩??
係邊到買印度星龜 比較好?  大約幾錢?

咩野叫爬缸 ?

另外問我一個問題   豹紋龜會大得幾快??  由BB計起 @@
回復

沙發
用邊隻沙底?
回復

板凳
回復 mkmc 的帖子

邊隻好??  
回復

地板
我用耶泥,保濕可以話幾好
12"X20" 既位比1隻印度星龜係夠位的,仲可以養到佢成體
回復

BTW,日日浸水唔好放水盆
回復

回復 henry200611 的帖子

我用吸水墊加隔水墊   
底材各有各喜好   唔好粟米沙就得lol
回復

必須抽氣扇,3種燈:uva(日間放熱), uvb, 陶瓷燈(晚間放熱),  放濕機(冬天用),  爬缸買番爬蟲用既就ok,(只要唔係魚缸)
回復

回復 taisiu12345 的帖子

如果我用既係15"高既盆  係咪可以唔用抽氣扇 ?
回復

taisiu12345 發表於 2014-2-4 20:02
必須抽氣扇,3種燈:uva(日間放熱), uvb, 陶瓷燈(晚間放熱),  放濕機(冬天用),  爬缸買番爬蟲用既就ok,(只 ...

想問  呢3種燈 邊間買平?   大約幾錢
回復

心動不如行動
回復

回復 陸叔 的帖子

我就係想行動前set 好晒野先^^  想問問高手買燈方面 uva, uvb, 暖燈幾錢同邊隻最好
回復

其實這論壇己有很多經驗及知識,
但最重要係自己親身做.....
回復

咁要視乎你地方通唔通風,爬箱係冬天對幼龜保暖非常重要,總之早晚温差不能太大3度以內,你搞得掂就得,其實我指既抽氣只係電腦個d風扇仔
回復

henry200611 發表於 2014-2-4 21:32
想問  呢3種燈 邊間買平?   大約幾錢

"X佬"價格算公道,預一百蚊以內一盞
回復

我都養過星b, 幼體抵抗力極弱,温度同通風控制要非常小心,一有鼻水就好易病同斷食,龜b一斷食就神仙難救,想醫又非常貴,醫好隻龜都元氣大傷,我當時就試過斷食,自己搞左好耐先肯食野,好大壓力,因為新手時已經試過養死龜b, 非常內疚,幸好星b已經一歲多非常健康
所以我勸你冇特別原因最好買6-7cm 以上既龜,抵抗力會好好多,亦都相對非常易養

回復

我2隻由5.幾CM開始養, 而家一隻一年, 一隻半年, 成7CM, 好健康, 其實我算粗養 (比起呢度D師兄師姐), 我每日餵葉, 每兩三日先葉+糧, 餵7-8成飽, 溫差唔好太大, 每日浸水, 我覺得星龜都唔係難養!  
回復

最緊要最緊要係通風!!
回復

仲有買星最好去d有信譽既地方, 我試過係藍衣店買隻9cm 盾,返到屋企即刻咩都唔食, 好彩隻野個底夠厚,頂得住, 論壇上有d商戶都ok ga, 可以research 下
回復

回復 taisiu12345 的帖子

THXX~~ CHING  感激提供咁多資料, 我會比心機養~  
另外  "超xx號" 既龜質素好嗎?
回復

我覺得你預個缸大少少好d, 養定左多數會養多幾隻, 到時又煩換缸, 不如一次過上40吋缸, 龜龜無咁易病
回復