香港龜友論壇

查看: 2147|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

每一日的訓教位置 zzzzz...zz ~^.^

樓主
想問下師兄師姐~ 你地d龜係咪都係咁?每一日, 我around 11:30就會熄缸上面盞射燈
3分鐘內, 我南南b都會好傻豬仔咁游番去同一個角位到訓, 晚晚都係D個位~(見圖)
平時日光日白,佢好少去果個位~ kaka.係咪佢當左個角位係佢間房~

*不過我妹隻甜甜就總之唔熄晒所有廳燈就一定唔會訓 麻煩友,似主人~

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
kittyapple38 + 1 +麻煩友1分=.=V
地獄火 + 3 精美相片

查看全部評分

回復

沙發
我呢排撈哂佢地上來放紙盒zzZ,紙盒裡面放塊爛棉布,瞓好耐咖啲龜,唔開盒就唔醒,其實係咪可以俾佢地冬眠呢
回復

板凳
我隻南錦都係咁 每晚訓同一個位
其他兩隻就會換一兩個位
回復

地板
回復 tiffany_john 的帖子

eee.我唔la, 凍呀,佢地鐘意響水底浸浸下訓~
其實我多數由得佢地響個缸到自由發展,
有時上下岸,有時落下水, 有時佢地鐘意留響淺水區
*所謂淺水區, 其實只不過係舊石頭上 ~kaka
不過我好少移動佢地 (除換水果時) 因為我覺得龜龜鐘意自已搵自已舒服既地方訓wor~
我家兩隻龜,(分缸的) 兩隻既性格都好唔同~ ^^
回復

回復 psps2010 的帖子

oh 真係ga... kakaka~ 好鬼得意~ 偷影黎睇下  
我係要慢慢行過去偷影ga, 盡量唔想打擾佢~ hehe~
回復

西西利 發表於 2013-12-16 01:00
回復 psps2010 的帖子

oh 真係ga... kakaka~ 好鬼得意~ 偷影黎睇下  

你有運 比你睇到3隻一齊訓

評分

參與人數 3威望 +5 收起 理由
西西利 + 1 正正~ 3個一齊訓覺豬~
kittyapple38 + 1 HHAHAH~3條友好似好FD WOR~~正正~
地獄火 + 3 精美相片

查看全部評分

回復

佢覺得果度特別安全, 就會去番同一個位訓

x2  發表於 2013-12-16 14:17
回復

我果隻日日抱住個濾水器瞓
回復

回復 西西利 的帖子

我2隻火焰仔一熄燈就會走上舊石訓, 紅肚就一手抓住草皮黎訓, 好攪笑
回復

不過我妹隻甜甜就總之唔熄晒所有廳燈就一定唔會訓 麻煩友,似主人~ <<< 咩料講我同甜甜2個壞話~~~

南南條友仔, 龜仔細細就食勁多野~同埋成日問拎食架!!! 都是麻煩友一名~~同主人一樣~

hahah keke  發表於 2013-12-16 14:17
回復

回復 mycgshop 的帖子

oh, 原來係咁, hehe.
我南南一向好鬼死細膽, 佢真係搵到個最角既位~
回復

回復 dannyhima 的帖子

其實裝濾水器會唔會好嘈ga !?
回復

回復 catcatdog123 的帖子

我2隻龜晚晚都浸住水訓,未見過佢地乾身訓~
所以我好羨慕D師兄師姐成日影到佢地D龜B爽曬,仲要定定咁任影
我果兩隻就當正水底先係自已地頭,
甜甜直頭3-5秒即落水 (1日上1-2次,即totally 10秒內) =..=
南南就多D , 一日都上好多次, 約30-40次,上上落落,每次幾分鐘貨仔, 但一上岸,佢就十級戒備,我地一行近佢即閃~

回復

回復 kittyapple38 的帖子

咁係呀嗎~
回復

回復 西西利 的帖子

自從新買既豪宅發現短樁問題(漏水), 依家一隻將軍仔搬回籠屋(11吋), 所以我用細W數D既濾水器, 只係靜左果時會發現好大聲, 可能果位變左個最暖既淺水位, 所以佢點都要熊抱舊野
回復

回復 dannyhima 的帖子

短樁咁無良?
回復

回復 西西利 的帖子

係呀, 買樓後即晚發現短樁
回復