香港龜友論壇

查看: 1357|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

黑旦龜唔係好食野, 又呆呆地, 仲有時口吐白沫, 點算好

樓主
小弟隻黑旦都養左3年左右, 由細養到大, 而家龜殼大約長8cm同兩隻龜一齊養, 一隻地圖, 一隻班龜, 兩隻都差唔多14cm
放係一個大缸到, 有太陽燈,濾水,浮台

其實由細到大佢都呆呆地, 唔似另外兩隻龜咁活潑
但前幾日好似臨死咁 野又唔肯食, 又沉係水底, 個口仲要有D白色唾液 (聽過黑旦受驚會釋放類似液體, 但佢唔似受驚)
我即刻拎佢出黎, 用龜精靈浸浸佢, 另外強制要佢曬太陽
之後情況又好番喎, 起碼見到佢肯食野

想問下各位師兄, 知唔知小弟隻黑旦有咩問題?
係咪要用特別飼養方法?
好怕佢遲D又會惡化, 最後英年早逝
回復

沙發
唔會感冒挂?
回復

板凳

師兄……麝香龜受驚係會分泌麝香……但唔會係響個口度囉……
同埋……龜精靈唔係萬能藥囉……

如果你係擔心……何不帶佢去睇下獸醫呢?
回復

地板
好似感冒......
回復

回復 chester1010 的帖子

我都知龜精靈唔係萬能藥
但果時唔知隻黑旦咩事, 所以就用龜精靈試試先
回復

kungxddd 發表於 2013-11-17 09:04

我都知龜精靈唔係萬能藥

既然知龜精靈唔係萬能,咁有咩可以試到?試下係咪萬能?

係擔心既,就應該係帶佢去獸醫,而唔係自己拎佢黎做實驗
回復

回復 kungxddd 的帖子

感冒用黑藥好D下話......

真心唔想死龜最好着緊D
回復

果時未知佢係感冒, 只係知邊唔多肯食野, 所以用左龜精靈先

同埋而家都用緊黑藥(屋企兩支藥都有), 但情況又惡化, 唔多肯食野
回復

回復 Alvin-MP5 的帖子

而家有用, 但情況未見好轉

有太陽我拎佢去曬, 無太陽就用太陽燈曬, 淺水養

但就係唔肯食野, 都有2日了

唉, D水溫不嬲好穩定, 之前仲要係夏天, 到而家我都唔係好知點解佢會感冒
回復