香港龜友論壇

查看: 1857|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

求救 - 星咬星

樓主
各位養星的朋友, 有見過牠們互咬嗎?

今年1月買左一隻星...之後隔5個月再買入新一隻
初初都見佢地都和睦相處架..
但近排見倒舊星會咬新星頭附近D位 (尤其個殼..)
最頂癮係舊星通常會半夜三點幾起身
真係好難想像佢會點"對付"熟睡中的新星
而家只係用塊板間開佢地...

真係好擔心..唔通真係要買多個廂..一龜一箱??

回復

沙發
回復 fung_alfred 的帖子

張咬龜果隻~水飯房侍候
回復

板凳
我兩隻豹都會,佢地一齊買的,3個月到隻細成日當隻大係龜糧禁,一口咬落去佢隻手,但大龜冇咬細的,之後都咬左幾次大龜個頭,但過多一個月到,兩隻龜有次互咬,好似d人kiss禁互咬,跟著就冇見佢哋咬了,真係怪
回復

地板
roy20090308 發表於 2013-11-4 11:37
我兩隻豹都會,佢地一齊買的,3個月到隻細成日當隻大係龜糧禁,一口咬落去佢隻手,但大龜冇咬細的,之後都 ...

師兄, 你果1個月由佢地一齊? 番工D時間你唔驚?
回復

我大果隻b試過咬細b個殼一兩口,
我見到有鬧佢,大力少少掂一掂佢個頭,希望佢知咁係唔岩,
之後keep住幾個月依家都好和平,
頂多係爭下野食,爭下訓覺個角.申下另1隻落磚咁囉
回復

回復 Bocc 的帖子

鬧都好似聽唔明...
佢地係爭訓覺位囉...
初時就不停推撞..之後又趁對方訓左用手挖走佢, 霸佢個位
唉~我最怕佢地會有血案姐~

見咁多位C兄C姐都養唔止一隻星...點解無見人講過呢D事
回復

其實都好睇龜仔既性格架,有d係可以好和諧,但係有d又打餐死,
你試下佢做唔岩果陣大力少少掂一掂佢個頭仔...試多幾次..
睇下佢咁樣明唔明囉,其實我都唔知得唔得架..不過可能咁樣教佢又會明呢..
但係如果仲係keep住咬佢..就真係要分開佢地喇(認真...佢地其實聽唔到野架....lol)
回復

叫佢咬果下吾係好大力禁,所以冇理到
回復

回復 Bocc 的帖子

哈哈,我都有打下佢個頭架,不過吾知佢知吾知乜事了
回復

roy20090308 發表於 2013-11-4 15:56
回復 Bocc 的帖子

哈哈,我都有打下佢個頭架,不過吾知佢知吾知乜事了 ...

我都有打佢個頭, 同拎開左佢, 之後佢又行番過去大龜度再咬佢個殼.....有罪證! ... ...

我都有打佢個頭, 同拎開左佢, 之後佢又行番過去大龜度再咬佢個殼.....有罪證! ... ...
回復

我屋企既龜都有爭位訓!隻豹一手就推開左隻歐陸
回復

禁我好D了,打完佢地好左D,起碼冇立即咬過
回復