香港龜友論壇

查看: 2415|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

豹b...為何你只會增"重"而未有增"長"呢(???)

樓主

二零一三年九月十三日 - 十月十八日
雖然這陣子比較少(懶)寫文章來分享豹b的近況但每月替豹b磅磅重度度長的習慣從未曾改變
豹b由九月中的93g增至十月中的98g但長度竟沒有增長(?) 我曾懷疑是否早前自己量度錯誤眼見牠的白邊是粗了少許背殼像是高了少許但底甲竟沒有增長??? 奇怪~~~

九月十三日.比八月份增長了4g的豹b

十月十八日.比上月增長了5g的豹b但體長仍是6.3cm(?)

回復

沙發
我個隻養左三個月都係由30g升到58g左右咋,長左0.5cm
回復

板凳
原理應該同人一樣... 磅數輕左但腰圍無變~~~
回復

地板
unchi 發表於 2013-10-22 11:35
我個隻養左三個月都係由30g升到58g左右咋,長左0.5cm

哈,我家豹b之前個個月都有增"長",但呢個月竟然未有...
好奇怪呢~~~
回復

ah-yoo 發表於 2013-10-22 11:05
二零一三年九月十三日 - 十月十八日
雖然這陣子比較少(懶)寫文章來分享豹b的近況,但每月替豹b磅磅重﹑度度 ...

有機會係腹內既大便未排清
所以先有未大先重既錯覺。
回復

www 發表於 2013-10-22 12:50
原理應該同人一樣... 磅數輕左但腰圍無變~~~

哈,豹b今次就磅數重左,腰圍肥左,但冇"長"到...
回復

啊橙 發表於 2013-10-22 12:58
有機會係腹內既大便未排清
所以先有未大先重既錯覺。

係啦~ 我都有諗過係便便問題~~~
但眼見背殼像是有大,但底甲就冇長...
不過(我覺得)最緊要健健康康便應冇問題了~
回復

其實不用介意有冇長,最緊要健康慢慢大最好,起碼不用太快換龜箱
回復

roy20090308 發表於 2013-10-22 17:22
其實不用介意有冇長,最緊要健康慢慢大最好,起碼不用太快換龜箱

哈,原來睇錯左,佢上月係6.2cm,今個月有長到,不過只長左0.1cm~~~
超級少~~~
回復

ah-yoo 發表於 2013-10-23 13:39
哈,原來睇錯左,佢上月係6.2cm,今個月有長到,不過只長左0.1cm~~~
超級少~~~  ...

HAHA師姐有冇同龜龜度高,可能真係長高左,我都會同龜龜度高,有時真係會淨係長高,但冇增長
回復

samuelyam 發表於 2013-10-23 14:00
HAHA師姐有冇同龜龜度高,可能真係長高左,我都會同龜龜度高,有時真係會淨係長高,但冇增長 ...

我一向都冇度高,但眼見佢真係好似高左,但冇長到~
可能要由下個月開始同佢度埋高喇~~~
回復