香港龜友論壇

查看: 1966|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

我家龜龜這幾日好似很累, 不太想動, 怎麼辦><

樓主
各位愛龜的朋友們, 請教教我....
我家龜龜(巴西龜)這幾日好似很累, 不太想動, 而且有點不太愛吃, 平常他是很活潑的, 永遠吃不飽的樣子...
好擔心, 前一天還在露台大便, 不知道是否肚瀉, 便便很軟, 水水的...

1)想問大龜是否不能吃細龜的糧? (我家囝囝14CM, 因為大龜糧ZOOMED好大樽, 我怕吃太久會吃壞)
2)我家龜龜有時晒太陽,好像晒到很累, 像虛脫的樣子, 但是他堅持自己走過去晒的, 就算我把他移開了....
   晒完太陽後要先等他身體涼了, 才放進水嗎?

其實好想請假帶他去看遙遠的中鋒(我住在彩虹|||||), 可惜前幾天才請假帶媽咪去看醫生, 有點困難
回復

沙發
14cm的龜龜,同我屋企果隻12cm該差不多大吧!我屋企果隻養左差不多9個月…
1) 其實如果龜龜有番咁上下大隻,大樽龜糧應該唔會擺到變壞都未食哂…
2) 曬太陽果陣,有無一d遮蔭位,如果有遮蔭位的話,當龜龜覺得太熱嘅時候,自己係會走去蔭位令自己覺得舒服一d…
其實會唔會有可能係呢排天氣涼左,所以龜龜開始減少食量,準備過冬呢?(雖然小弟果d依然食極都唔飽)
回復

板凳
回復 paulwai75 的帖子

1)我家只有囝囝一個, 而且除了龜糧, 我還會給其他東西, eg 魚柳,生菜,蝦, 豆角豆,飯.....
   一樽龜糧開封了, 其實有没有一定要在多久之內吃完?
2)我都是把囝囝放出來在露台, 可以四處走, 絕對有遮蔭位,
   有没有說晒多久就夠呀? 他走起路來很没力的樣子
好心痛
回復

地板
會唔會係..d排天氣轉涼左, 龜龜覺得凍.所以唔多郁呀?
水溫幾多._." 比暖管同燈仔佢試下~

加上龜龜行去太陽位, 可能真係見凍?.__.

感覺上.龜龜愈熱愈精神

不過我都係新手仔..哈哈~ 我都係估計架咋~
回復

p.s.
如果最後都係決定去睇中峰的話~
彩虹有van去荃灣, 15-20分鐘就到架la~~好快:)~
(係德華公園落, 行過去10分鐘, 快步5分鐘都得..ccc)
回復

我的花雞 (火焰龜) 兩歲, 15cm長, 大過你隻龜少少...
呢排唔算凍, 佢仍然好大食, 菜, 糧, 魚, 蝦通通照吃, 所以應該唔關天氣事....
回復

回復 kittyapple38 的帖子

我家囝囝有時會愈精神, 有時似虛脫....

上網睇過, 資料不太清潔, 是否紅VAN? 幾多號架? 有站叫德華公園? 是否我跟司機講想去德華公園佢就知邊度落?  路痴一名, 請指教, 上次去搭MTR, 一來一回累死我
回復

回復 chim 的帖子

火焰龜是否都是水龜?
魚, 蝦, 會煮一煮才給他吃嗎?
其實可以吃飯嗎?
菜, 你怎樣處理才給他吃?
回復

回復 tortoises 的帖子

火焰龜是水龜的一種
魚, 蝦, 不用煮才給他吃, 反而要切碎去殼先
應該不可以吃飯
菜, 洗乾淨, 不用煮就可吃
龜糧浸軟先餵
回復

架幾多號..我真係唔知~...不過德華公園係總站黎架..
所以唔駛叫...都要落晒:) 如果你怕可以上車同C機大哥講聲~

而係彩虹上車位..正正係MTR出口既A2出口向觀塘道方向, 有個van仔站去荃灣:)
回復

回復 kittyapple38 的帖子

多謝各位的關心
其實, 我上星期六已經迫不及待帶囝囝去看中鋒了,
只是這幾天比較忙, 没時間上來報平安
前一晚約中鋒, 可是當天我没再打電話確認, 不幸的, 中鋒發燒了
還好還有一位女士在(有人知道她是.....),
她幫我看了囝囝, 是腸胃的問題, 第二天囝囝已恢復精神啦
我以後不會再給囝囝熟食了!還買了MAZURI糧給囝囝
回復

HAHAH~女士應該是中峰嫂啦~~:)

龜龜沒事就好了..^^/ 開心開心~~~HAHA~
回復