香港龜友論壇

查看: 2495|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

請教鑽紋龜杜蟲問題

樓主
隻鑽10CM左右 前日開始用粗鹽養 用左粒百歐杜蟲藥 而家個缸低超多白色一條條蟲仔好恐怖
請問我而家應該點做好 用左杜蟲藥D蟲仲未死時間問題定係點? 幫佢換水我都怕......
沙發
水龜都要杜蟲架咩?!
回復

板凳
我的鑽紋缸也試過有,我的做法(以供參考)為:1. 清洗全缸連器材, 2.空缸連水加重鹽行1星期, 3.鑽紋分開養,4.觀察鑽紋及空缸(3-4日後,可能會有已死的虫虫出現但不用理會).希望幫到你!
回復

地板
Steve 發表於 2013-9-17 17:19
我的鑽紋缸也試過有,我的做法(以供參考)為:1. 清洗全缸連器材, 2.空缸連水加重鹽行1星期, 3.鑽紋分開養,4. ...

唔該晒師兄 試下+重少少鹽睇下得唔得 其實缸水好清 每兩日換一半水 +左鹽之後就超多條仔走左出黎真係好恐怖
回復

5通食生口嘢會生蟲?缸水污糟罷。
回復

ttll01 發表於 2013-9-17 18:58
比較少聽到鑽紋龜有蟲......
可能小弟理解錯
按上面師兄所講是指鑽紋缸有蟲嗎? ...

其實我真係唔清楚 可能真係個缸生蟲 但係我有濾水器 缸水好清 兩日換一半水唔知點解咁多蟲....
回復

龜之友 發表於 2013-9-17 19:03
5通食生口嘢會生蟲?缸水污糟罷。

我全餵龜糧
回復

ttll01 發表於 2013-9-17 22:00
師兄養左依隻鑽幾耐? 由苗養起?
既然全餵龜糧就應更加少機會爆蟲..........

我養左佢幾個月 剛換完水吸左好多蟲走 再加水加鹽入缸又有超多蟲  我都唔知係個缸定係隻龜有蟲...
回復

ttll01 發表於 2013-9-17 23:09
唔敢肯定鑽養左幾個月就無機會爆蟲......真係比較少聽見
或者post D 蟲相等依度師兄師姐高人幫幫手....... ...

佢D屎成型 但係屎色好似D龜糧色Z糧來的 D蟲就係白色細細條
回復

ttll01 發表於 2013-9-17 23:42
如果係白線蟲,睇下條link 有冇用
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48310 ...

試下大清洗睇下有無用  唔該晒師兄幫忙解答
回復