香港龜友論壇

查看: 1881|回復: 14

大盾嘅生活習性

佢底甲13吋,返嚟一個月左右,行得食得,之前睇過Post話間唔中可比油墨菜,買咗啲分三餐,都食哂,但就無屎,又成日瞓,驚佢有事帶佢睇醫生,話佢唔夠水要一日兩次,早幾日已有返便便,隔日去一次,但初初返嗰幾日浸水都週圍爬,但呢兩日好靜,雖然今日浸嗰時都有大便,但浸完放返出露台又繼續瞓,你們的盾是這樣嗎?
油墨唔健康..我用M糧加車前草。用桑葉會平D.一日一餐其實已經okay。食太多唔好
..佢活唔活躍同氣溫濕度有關...28到30度時最活躍,濕度40至70
回復

咁其實一餐比幾多好,佢24磅
回復

仲想問,如果喺天台放養温度都keeP到,濕度點keep,依家都叫亞成體,一日浸兩次會唔會多得滯
回復

佢食開牧草,間唔中加車前,上次見有人post油墨就試試,無下次
回復

車前幾難買,我種緊,但唔夠佢食得快,都唔知比咩新鮮嘢食比佢好

旺角街市$5一大札...又靚又多...  發表於 2013-9-16 12:35
回復

czevenus 發表於 2013-9-16 11:41
佢底甲13吋,返嚟一個月左右,行得食得,之前睇過Post話間唔中可比油墨菜,買咗啲分三餐,都食哂,但就無屎 ...

我隻35cm...
日日都成個餓樣...食極都唔飽...成日周圍走...只係夜晚先訓...
日日有c...一個星期有四、五日排酸...
平時食m,s,k,水果糧,波蘭糧...乜都食...
不定期會俾菜心...芥蘭...蕃薯苗...車前...桑葉...蘋果皮...南瓜...
仙人掌...油墨...奇異果...士多啤梨...大紅花..等等...
另外餐餐都俾草佢食...大致係咁上下...
回復

但係我嗰隻噚晚瞓到依家。頭先行咗兩個圈,再瞓
回復

我有三只盾,有活跃有懒,但是上午他们都會走來走去,
因为肚餓我估!
回復

b21st 發表於 2013-9-16 13:37
我有三只盾,有活跃有懒,但是上午他们都會走來走去,
因为肚餓我估!

其實我都係3隻盾...35cm...28cm..18cm...
3隻都過度活躍
回復

終於醒了,週圍行。佢哋通常浸完水係咪都會瞓?一日浸一次定兩次?浸嗰時有時週圍走,有時就定曬,點解?應該比幾多佢哋食?同埋幾時比佢哋食?
回復

czevenus 發表於 2013-9-16 14:15
終於醒了,週圍行。佢哋通常浸完水係咪都會瞓?一日浸一次定兩次?浸嗰時有時週圍走,有時就定曬,點解?應 ...

我d盾浸完水就食...食完就周圍走...
走到累就大字形/風車形攤o係度望下風景...
訓個晏覺再郁身郁勢...眼望望睇下我幾時得閒帶佢地出街...
到夜晚7點半左右就準備訓...

我就一日浸一次...無定時曬龜...得閒遇著有太陽就起行...
至於比幾多佢地食就好難講...
除o左大o個隻...其他都係番工前餵...
回復

其實我比一日一餐,四至五日就停餵一日,這樣可以嗎
回復

想問吓你哋日同夜keep幾多度左右,我因為放天台,係呢排先放露台
回復

你哋通常會幾點晒龜
回復