香港龜友論壇

查看: 1789|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

小肥婆前陣子好左,而家到綠茶條尾出事(已經治療中)

樓主
前排我忙照顧小肥婆的膿倉,她終於都好番晒,仲又食得又肥到死XD,要幫她減肥
到呢幾日發現之前字上個浮台的綠茶女,突然一反常態上浮台和無咁怕羞先見到條尾"禿"左,今朝又唔食野(平時好少爭野食,食野又唔太多)我就拿拿聲抓她去中蜂兄到睇

結果中蜂兄問我有無混養,我話就和2只革和1只忍者養(栗米最後來,而栗米多被綠茶搶野食XD)話應該係咬親,可能係初初回家被小肥婆欺負= =(但呢2個月4只龜都相處得好好無見過他們開拖@@)

最後中蜂兄話條尾見骨就幫我CUT壞死個極少,順便再一拼處理埋綠茶女食慾問題就開左7支藥比她浸一星期再覆診,期間不能喂食...中蜂嫂話要狠心少少,而條尾就塗D碘酒消毒下就得~

條尾而家CUT左就如上圖

7支玻璃藥水1天1支要開1:500ML水,唔知有無師兄用過呢?可以分享效果比我知QQ

我而家無咩望,只係希望綠茶好番可以繼續混養XD,因為我想她長大左快D生小寶寶(臘樹龜),情況再惡化我可能要拿走栗米出來分開養,因為我知忍者會有D會惡GA,但我呢只忍者就真係好乖~

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
龜龜ying + 2 以示祝福~*

查看全部評分

沙發
祝綠茶早日康復

多謝大仙~^^  發表於 2013-9-16 01:43
回復

板凳
回復 Miai 的帖子

綠茶女一定好唔舒服,所以先唔食野。。
希望快啲醫返好佢啦~~!!*
玻璃樽呢隻藥我都用過,但我唔肯定係咪同一隻。。
(因為果時中鋒話:用黎醫肺炎架)
回復

地板
回復 龜龜ying 的帖子

而家綠茶都好活躍,剛剛換完水又企左係到XD

不過今早比野龜糧她聞下都唔會去追和無咩興趣= =

希望餓夠她一星期之後再比野佢食會乖乖地食啦><如果唔係變左問題石金啦...

回復

回復 Miai 的帖子

唔舒服自然冇胃口食野,同人一樣
能夠對症下藥醫返好,到時咪會食返野咯~~^^
回復

綠茶要快d好返呀~~~~~~~~~~
快d好返....要做肥婆~~~~食多d食多d食多d~~~~
回復