香港龜友論壇

查看: 2438|回復: 10

#有咩吾開心講出來比我地開心下心事區#

........................
建築實有得撈,但辛苦
回復

建築ok㗎!努力呀
回復

邊個話建築五好呢?
人口增長,樓宇需求大,
樓宇老化,需要重建、維修。

點會無出路呢?
做到你死都有得做啦。
回復

IT點會唔重視..依家呢個資訊科技既社會.電話公司呀之類既,學校既技術人員.整電腦個D.唔會冇人請下化
回復

建築大把得撈,紅褲仔依家不知幾好,建造業議會個個月俾8000出黎訓練人,番齊學考掂試幫埋你搵工,參加計劃既老細承諾以不少於10000銀請人。讀唔成書既男仔去讀,慢慢考到中工大工不知幾爽。木工又800蚊一工。女仔讀完中五,數學pass就可以去讀安全主任course,d位一定過萬,又有得升。

bba就算吧啦,同年有個中大bba second up出黎都只係考倒大陸銀行mt,東亞呢d銀行仔都唔要佢

it更加得啖笑,千其唔好讀
回復

建築一定有出路,只要你唔怕辛苦一定有得撈, 我岩岩讀完中3之後無讀了,衣加讀緊機械工程,返齊80%學每個月都有1400蚊資助, 讀11個月之後便做學徒,學校會幫你揾公司,如果你怕辛苦可以去學燒桿,一出黎有1萬5千蚊一個月  做耐左 一日可以有1千9蚊,不過燒桿真係好辛苦
回復

回復 Uncledash 的帖子

咁如果讀工程讀咩工程比較有前途
回復

回復 tom5985 的帖子

你有f.5學歷,數學pass,已經可以去報監工course,出黎做安全佬,一grad就過萬架喇。又唔駛學費,又每月津貼8000,算係咁

http://www.hkcic.org/chi/courses ... ngType=1028&id=6420

都幾正..  發表於 2013-9-16 00:21
都幾正..  發表於 2013-9-16 00:05
回復

我!!!讀緊中五a_a前3年考試天才波0溫書打樹打波考高分,自命不凡點知第4年一獲打沉我自此發誓努力讀豬
回復

其實IT 都唔係咁灰, 不過要諗清楚, 你係咪真係適合食呢行飯.
回復