香港龜友論壇

查看: 1514|回復: 6

龜台的問題

大家好 有點東西需要大家一起諗諗計...
我個缸養了2隻大巴 一直為龜台問題煩惱 因為市面上所有龜浮台都唔太適合 一係就唔夠大 一係就太阻位 一係就唔夠力...
所以最後都係用格仔板做陸地...

一開始我就咁搵塊格仔板痴住缸邊(圖一),起初冇咩問題。但日子耐左,因為我2隻龜太肥太重,搞到塊格仔板成日成塊陷晒落去...

之後就唯有改良一下,為格仔板加支撐(圖二),最後下陷問題解決了。
但出現了另一個問題,就係龜屎成日積晒係角落頭。
試過用火水泵插下去角落頭個位諗住吸出黎,但個位太細,根本插唔入。
又試過成個台拎起,但根本拎唔起,因為D吸管啜得太實...
又試過用喉直接由缸底伸入去吸,但我隻手一伸落去,2隻野就以為有野食,狂咬我...
而且呢D方法始終治標不治本...

所以唔知有冇咩方法可以整到個台好似「圖一」咁,但又不會出現下陷的情況?
或者有冇其他建議?

謝謝各位!!
換個大些的缸吧,見你隻龜都幾大隻下,個缸好似太窄了
回復

買個有番咁上下高身既水桶 (日本城好似有透明既) , 倒轉吸落缸, 方便到極
可以在下方開個大洞, 一來排氣, 防止水桶浮起, 二來可作為水底山洞, 又容易清洗
回復

放膠凳仔係下面都得
回復

TF3102 發表於 2013-8-20 21:11
買個有番咁上下高身既水桶 (日本城好似有透明既) , 倒轉吸落缸, 方便到極
可以在下方開個大洞, 一來排氣,  ...

CHING好計喎
之前都冇諗過
要諗諗計固定 驚佢地2隻野搞破壞
回復

kamkamkaka 發表於 2013-8-20 22:54
放膠凳仔係下面都得

正野
之前都冇諗過
要諗諗計固定 驚佢地2隻野搞破壞
回復

roy20090308 發表於 2013-8-20 20:31
換個大些的缸吧,見你隻龜都幾大隻下,個缸好似太窄了

希望遲D換40吋或以上
回復