香港龜友論壇

查看: 1901|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

巴西BB眼腫唔食野

樓主
朋友早前在水池執到隻巴西BB,
但一路都唔食野, 現在隻眼腫咗,
佢去問人買咗啲藥水俾佢, 我估係滴啦,
三日都冇好轉, 其實佢都BOOK咗醫生星期二先睇.....

呢張係佢張相..... 白色透明部份就係佢隻眼.

沙發
  白眼病!!

[病因]︰眼部受傷或因水質不好,刺激眼部而使病龜用前肢擦眼部,感染細菌所致。該病多且以幼龜發病率較高。     

[診斷]︰病龜的眼部發炎充血、眼睛腫大。眼角膜和鼻粘膜因眼的炎症而糜爛,眼球的外部被白色的分泌物掩蓋,眼睛內部存在炎症。病龜常用前肢擦眼部,行動遲緩,不再攝食。嚴重者時,病龜眼睛失明,最後龜體日漸瘦弱而死。有些病龜在發病初期僅有一眼患病,如不採取措施,很快另一眼也出現症狀。

[治療]︰

1)多喂動物肝臟.消毒.利凡諾;又名雷佛耳.外科用藥泡成1%水溶液一天一次,一次40~60秒.連3~8天

2)  喃西林(或是  喃唑酮)溶液浸泡.錐龜用20毫克/升濃度.幼龜用30毫克/升成年龜與幼龜一樣.每次40分鐘,一天一次連3~5天

3)達克寧眼膏。

唔好亂講=.=  發表於 2013-8-2 22:46
回復

板凳
可以去買眼药水滴或去中蜂到睇是最便宜方法又快捷
回復

地板
去魚街買zoomed龜用眼藥水
40蚊卡奇有找
我只草龜眼炎用做1日就好翻
你果只巴西龜系眼炎

唔好亂講  發表於 2013-8-2 22:47
回復

keroppi 發表於 2013-8-2 21:07
朋友早前在水池執到隻巴西BB,
但一路都唔食野, 現在隻眼腫咗,
佢去問人買咗啲藥水俾佢, 我估係滴啦,

龜眼腫,大多數係由於體內有其他疾病影響,導致免疫下降而發病。

眼藥水只係輔助,最終要知道什麼原因。

建議你到獸醫檢查一下,看看是否有虫導致。
回復

朋友隻BB噙晚過咗身啦, 等唔切星期二去睇醫生......
回復

keroppi 發表於 2013-8-3 10:03
朋友隻BB噙晚過咗身啦, 等唔切星期二去睇醫生......

R.I.P
叫你朋友唔好太傷心啦
龜BB係彩虹橋的另一端會生活得好快樂的
回復

khip 發表於 2013-8-2 22:46
龜眼腫,大多數係由於體內有其他疾病影響,導致免疫下降而發病。

眼藥水只係輔助,最終要知道什麼原因。 ...

種之我只草龜系咁
我用眼藥水醫到啦
回復

Johnson 發表於 2013-8-4 00:02
種之我只草龜系咁
我用眼藥水醫到啦

你成功既情況,不等於對方亦可,你唔熟悉動物既病情就唔好隨便加意見

除非你了解對方動物既詳情,同你既情況相近,否則連累對方拖延病情,你好心做壞事。
回復