香港龜友論壇

查看: 3690|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

求救4隻小烏龜!

樓主
我原本未準備好養龜  但屋企人三日前突然買左比我 仲要四隻咁多!仲要隻隻都有啲吾健康〜搞到我陀陀另啊〜想詳細啲問下各位呢幾隻龜仔有咩唔妥同點樣醫〜

首先講我點養先:
我架工具只有一個設計有陸地有低啲地架透明缸  
我見佢地一啲頸生瘡一隻又有甩皮 所以而家乾養緊 佢地全部都唔驚人〜第二朝早就即刻食野啦〜 我而家每朝早就加水比佢地放系陽光下食野 柯完便便就浸一陣好淡架nacl水(唔識打個字)〜之後清返啲水乾住系到 下午又曬多次太陽(諗住曬多啲好快啲) 其他時間吾放水  後尾睇左個文章話乾養都要浸幾次水 咁我今日幫佢地浸左三次水 每次半個鐘 同埋本身用食水 聽日會改返用散左氯氣架水〜  溫度方面我有時放系騎樓有時放系室內氣溫26〜28度架冷氣廳〜我都會一時放呢度一時放個到 驚佢熱得制同凍得制〜旦怕會整病佢〜

個別情況:

呢隻系啊一
我覺得佢條頸好紅! 佢頸有粒瘡不過而家好似結左焦咁 佢個鼻哥窿好似無痘一嘅? 個殻好似曉曉地咁  同埋今晚見到佢手同頭吾郁 雙腳就上下上下咁郁(食野正常 游水平行 )

呢隻系啊二

佢隻眼有層膜! 成日開左一隻眼隔一陣先會開呢一隻眼(其他龜都有呢個問題 不過影吾到)  頭上又有啲黃色一粒粒 係米乾得制?眼屎? 條尾又爛左一達仔皮  手仔買返黎就爛左達 但曬左幾日已經好返啲 而家結左一粒焦咁〜個殻都好似曉起左咁 (食野游水正常)

呢隻系啊三

啊三條頸又系好紅咁 仲有粒紅瘡〜
個殻都係曉曉地   (食野正常〜游水無問題)

呢隻係啊四

條頸好紅 殻曉曉地 〜 但係佢吾食野 比其他龜見到水耐啲先有反應落水 游起上黎又好生猛 就系吾肯食野 同埋會成日留系陸地頭dupdup

沙發

希望有師兄幫下你

你而加D龜重泡緊自來水???
回復

板凳

定d黎 分開d龜先 免得交叉感染  我睇都係普通皮膚病姐 好易醫 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&;tid=70704&extra=page%3D1   參考下火水兄呢篇文章 好有用  加油
回復

地板
回復 SnappingTurtle 的帖子

我睇吾到個貼啊:-(   屋企無咩位  每隻龜放系一個好細架篼仔到有無問題架?
回復

回復 JACKTONG 的帖子

嗯嗯 煮熟左架水喉水   聽日換返做隔夜水
回復

回復 athrunreina 的帖子

有師兄話唔好用煮熟左既水     一樣對龜唔好
而加乾養住佢先   等到聽日先用番重好啦
回復

眼有事滴下眼葯水其他搽碘酒睇下有否好轉干養不要吹風或冷氣
回復

回復 JACKTONG 的帖子

嗯嗯〜我無放水呀
回復

回復 龜大仙 的帖子

眼藥水? 邊種眼藥水? 但佢又吾系個啲咩白眼病〜係唔系太乾?
回復

病入膏盲,獸醫都難救

x2  發表於 2013-7-10 06:29
回復

做咩買左幾隻病龜返黎....
先全部一缸一隻養住先啦....費事互相傳染
眼 --> 先用龜專用的眼藥水吧...有個牌子叫ZOOMED, 去賣龜的舖應該有售
殼翹-->一係營養唔均衡, 一係長期處於一個冇水/少水既環境下飼養...依家隻隻都有事...乾養住先啦...食野先俾佢地落水...等好返D先俾返D水佢(用隔夜水喉水, 水深過背)
爛肉-->應該係腐皮吧....乾養先吧...之前見師兄們教用聚維酮碘...藥性較溫和, 對龜的傷害較少

晒太陽都要注意
1. 依家咁熱, 盡可能避免1200-1700去晒....
2. 晒緊果時俾返D水佢地
3. UVB隔住玻璃/膠會吸收得極少, 所以盡可能放佢地係個大缸到晒...放窗邊既效果較差
4. 俾返個遮陰位俾佢地, 等熱起上黎都有地方哩埋

以上有錯請各師兄師姐更正...祝你D龜龜都早日好返
再唔得去荃灣搵中鋒師兄吧, 相對起獸醫, 中鋒師兄診金藥物較經濟

x2  發表於 2013-7-10 11:53

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
twbb + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

athrunreina 發表於 2013-7-10 03:11
回復 龜大仙 的帖子

眼藥水? 邊種眼藥水? 但佢又吾系個啲咩白眼病〜係唔系太乾? ...

呢隻....大概40蚊左右, 跟佢盒上指示用便可

回復

敏carmanlui 發表於 2013-7-10 03:42
病入膏盲,獸醫都難救

其實上得黎問, 都有心想盡力去救龜姐...
回復

◇透明缸用背景彩紙貼住三面,增加龜龜安全感
◇龜缸咪涼到冷氣,龜爬上岸易肺炎
◇除氯可用除氯劑,例如ZooMed除氯劑,或者將水放水桶打氣一晚
◇殼翹係環境水壓唔夠,養定左再高水位加高水壓,大個就無事
◇曬太陽要唔隔玻璃唔隔膠缸,總之太陽要直射到龜,.....要出門口回來再打

回復

你們真好><〜
買左四隻病龜係因為屋企人見我中二就見到得意就簡返黎比我 到我手上我先知〜我都呆左:(  

我住澳門架  希望有個眼藥水買    現在去買幾個篼分開啲龜

我蓋住曬太陽因為屋企騎樓成日有隻飛入黎食野 驚比佢食左==

thx!!

咁友緣龜屋幫唔到你  發表於 2013-7-10 11:23
回復

回復 athrunreina 的帖子

原來係澳門龜友,咁中鋒幫唔到你d龜龜了
回復

:(  
岩岩屋企人話我知三隻龜系老闆娘簡   吾食野架啊四系家姐簡==

仲有你認識龜B之品種嗎  發表於 2013-7-10 13:44
你屋企人係邊間買D龜B  發表於 2013-7-10 13:40
回復

SnappingTurtle 發表於 2013-7-10 01:46
定d黎 分開d龜先 免得交叉感染  我睇都係普通皮膚病姐 好易醫http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewt ...

Ching, 一click條link就顯示:
指定的主題不存在或已被刪除或正在被審核,請返回。
回復

602151 發表於 2013-7-10 13:35
Ching, 一click條link就顯示:
指定的主題不存在或已被刪除或正在被審核,請返回。 ...

連埋藍色字後面D字 copy and paste

試埋了,都係咁樣  發表於 2013-7-10 13:40
回復

SnappingTurtle 發表於 2013-7-10 13:37
連埋藍色字後面D字 copy and paste

我都試過...唔得WO

me2  發表於 2013-7-10 13:39
回復