香港龜友論壇

查看: 912|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

珍珠仔求救呀!_!

樓主
我隻小珍珠由星期日買番黎一個星期都冇食野啦..初初佢都好活潑架。但呢一兩日佢開始好似好無精神、又成日訓、仲有時口mak mak 咁...佢係咪有病呀
仲有...佢手腳都有d白點,但又冇甩皮,又唔似係腐肉。希望各位師兄師姐幫下我隻珍珠

沙發
明顯白點病
離水養,茶碘酒或稀釋火酒(避開眼珠)
如果可以,離水時晒太陽,可剎菌及提高生命力
加油

X3  發表於 2013-6-29 13:30
x2  發表於 2013-6-29 12:59
回復

板凳
唔該哂師兄 碘酒係每日查一次? 用綿花棒輕輕查佢d白點就ok?
以家我已經分開左佢 比佢起石頭上面訓啦, 晏就幫佢曬下太陽希望佢會好轉啦
回復

地板
你用咩水養? 草龜對水既要求極高~

如果白點病, 我建議乾養, 早晚在餵食後沖一沖身, 然後用高濃度海鹽水用棉花棒塗在患處~ 早晚俾佢浸水十五分鐘~ 如果佢再唔食野就俾寶礦力佢浸~

至於開口問題, 你要留意下佢游水有無側身? 有無鼻水? 如果無可能只係玩下~ 唔駛擔心~ 如果有呢D癥狀, 可能係肺炎或感冒, 你去魚街買枝黑藥俾佢, 但份量要好小心, 因為佢仲係BB~ 如果係肺炎或感冒, 甘你要留意下係咪佢平時住既地方溫差好大?

最後, 如果可以俾佢曬多D太陽~!!

好詳細  發表於 2013-6-29 13:00

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
icaicayin + 2 熱心幫助

查看全部評分

回復

用碘酒的話, 要好小心唔好入眼同俾佢食到~
回復

呢D一般稱為白點或腐皮,我隻珍珠都有,我個左個POST,睇下幫唔幫到你
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=79894  
OR
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=79435
回復

回復 忍者龜工人 的帖子

非常感激你咁詳細既解釋呀!
我已經照你地吩咐乾養緊啦,仲曬緊太陽添 xd (因為以家岩岩好有太陽曬到我個窗口)

我係用開隔夜水養佢地架 d水裝起一兩日先比佢地用

至於佢游水好似冇咩特別呀 應該唔係感冒,但肺炎就唔肯定啦..因為有時見佢mak大口抖氣(浸水期間)同埋有d 水泡出黎

佢仲未開食架...今晚比佢浸寶礦力先得啦..如果唔係唔病死都餓死><
真係唔該哂你地
回復

回復 twbb 的帖子

好多謝你d資料呀
有埋教學添呀! 我參考下先! 唔該你呀 樓上 忍者龜工人 既海鹽方法好似幾天然 我會試下先

小心D鹽水入口,對龜苗身體唔好  發表於 2013-6-29 14:25
回復

oggyyao 發表於 2013-6-29 13:24

非常感激你咁詳細既解釋呀!

佢在水中開口? 定上左水先開口?  如果水中開口就唔駛太擔心住~
你試下俾多d 水佢游~ 睇下有無側身向右邊~ 如果有好大機會係肺炎~ 甘就要睇醫生了~

你d龜龜用具最好用滾水消毒~ 可能你買左d 野回來未消毒就俾龜龜用?

回復

祝龜龜早日康復啦
回復

佢起水平線果到開口架wo...算係水中定水面

真係冇消毒呀...我問賣果個人又話囉清水洗下就得既
我係買兩隻珍珠仔架 一隻就冇事 ,呢隻就病左...

下次我換水前囉滾水消毒下再比佢地住啦, 唔該哂你先
回復

回復 oggyyao 的帖子

補充一下: 曬太陽要避免12-3點(太陽最曬既時候), 仲要有人係隔離睇著, 以防中暑...見過有D人貪方便, 返工前將D龜苗放係窗邊曬, 之後自己去左返工, 曬左佢地幾日最後結果...可想以知
回復

回復 taylortin 的帖子

係呀...變龜乾都似... 我都係睇住佢地曬完先出街架 ,不過我個到有一條欄可以遮減d太陽,佢地要行到一邊先曬到, 同埋今日時陰時曬都要睇一睇先得。
回復

果d人真係唔好信佢呀~
事關d野放邊你都唔知~ 有甲由行過都可能~~
所有俾佢地用既野都要事先用滾水浸半小時呀~ 當然係耐熱既野~
如果唔係就用鹽水浸~~
回復

你系咪買翻泥就有?
回復