香港龜友論壇

查看: 1451|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

這龜仔很奇怪...求大夫診斷

樓主
東部錦龜3~4cm
旺角魚街買的 養左一個多月
用約長30cm闊20cm的膠缸養 單養
水深約背高1.5倍 有浮台
每日都有曬4~6小時 有水有陰 弱陽光
一直喂龜糧 一日三粒細粒糧到
兩日左右換一次水 隔夜水

由開始養到幾日前都一直很活躍 看見我手在缸邊就轉身飛逃 爬浮台上上落落都無問題
自幾日前開始就...呆呆滯滯 對我手亳無反應
在水中幾乎不游水了 在浮水...沒有再爬上浮台(或者是沒能力?)
手動放佢係浮台 佢只會攤係到(四肢放鬆 下巴貼石)如果要落水只會用前肢很弱的爬 斷斷續續才落到水
喂食時 啲糧遠少少 佢都淨係用前肢游(應該說是爬)過去

依家肯食 早晚各兩粒細粒糧
有痾 青的黑的都有 粒條狀 帶點透明包住及連住
水放更淺了 到半背高左右 因為佢依家呼吸都唔用前肢撐一撐再伸頭了 唔用手腳就只提起頭呼吸
無頸粗 無側浮 無張口呼吸現象
為什麼呆呆滯滯了...前肢很少活動了...後肢完全像廢了...
求珍斷!

沙發
便便透明可能腸胃有問題暫時不要每曰喂水溫暖一點再多一兩天有否改善
回復

板凳
回復 龜大仙 的帖子

感謝龜仙人指點迷津 我會嘗試一下
回復

地板
我只養過巴西龜,唔知會唔會幫錯忙

首先,無開口呼吸,無側身游,暫可排除佢患呼吸道病
目前先處理佢瘦弱冇胃口的問題
如果按龜友既描述,暫可視為腸胃炎(龜仔通常唔只食咁小....太小了!!!!!!!)
通常醫生都會開呢隻:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=79450

其實好多店都有,300mg的話,魚街後段「愛寵」賣得平d

呢隻可幫龜b提供養份,減輕腸胃炎症狀
當然,如果睇醫生,好有可能會要你強行餵食,或有d醫生會建議打抗生素

呢外,如有機會帶佢晒太陽,但不要選中午!每次十五至三十分鐘(如果隔住玻璃就已經冇用)

希望幫到你
但當然,最保險,係睇醫生
回復

有能力就帶佢去睇獸醫啦...
如果唔得就帶佢去中鋒到睇下啦~~
都係收200左右...
手腳冇力其實已經OK嚴重啦~~
祝龜龜快D好返
回復

帶佢去睇獸醫好D
回復

祝龜龜早日康復啦
回復

青黑屎.......積咗好耐喎~
手腳冇力,積屎,呆滯
除咗腸胃問題,仲可能係缺鈣
BTW,冇圖冇真相
回復

卍蟲卍 發表於 2013-6-24 01:13
東部錦龜3~4cm
旺角魚街買的 養左一個多月
用約長30cm闊20cm的膠缸養 單養

唔知你指三粒細糧是否zOOMED最細個隻,如果係咁一日三粒,好大機會動物捱左成個月已經餓到冇力。

而家首要係淺水養,水不能過鼻免得浸死佢,如果佢肯食既,就盡量俾佢食番多點野。

其次建議你帶去佢睇獸醫,因為體弱好容易導致蟲蟲增加影響胃口及健康。
回復