香港龜友論壇

查看: 3454|回復: 17

傷痛日

今天21號,是廣西(狗肉節),據報導,約十萬隻狗狗,因而喪生,請大家反省一下,狗狗為人類做了,幾多幾多的事,包括:奮不顧身拯救被困的人,協助傷殘人仕及導盲,狗狗對人類無私的忠誠,沒被尊敬,而殺害牠的人類不知恩圖報,反而不斷傷害牠們,還有殺害數以萬計的狗狗,來慶祝狗肉節,請問殺害牠的人類良知是否已死,再想問人類為動物又做過甚麼事,連牠們最基本的生存權利也做不到,狗狗太可悲,殺害牠的人類沒有為狗狗的忠誠高興,反而是吃狗狗的肉而覺開心,請大家為動物爭取應有的公義....................................
願所有為此而喪生的狗狗,不要有仇恨,早日往西方淨土,離苦得樂,阿彌陀佛

評分

參與人數 8威望 +20 收起 理由
ah-yoo + 1 功德無量
lishuikuen + 1 功德無量
Johnson + 1 功德無量
AsiaSky + 1 功德無量
icaicayin + 1 功德無量
lukehui + 10 功德無量
602151 + 2 功德無量
君臨天下 + 3 功德無量

查看全部評分

大仙兄,同佢地做返場法事,超渡下佢地。

x4  發表於 2013-6-21 16:18
x3  發表於 2013-6-21 13:55
X2  發表於 2013-6-21 09:10
回復

傷痛又點呢?又幫唔倒佢地!大陸何時才會為動物權益立法?

x3  發表於 2013-6-21 16:18
x2  發表於 2013-6-21 06:19
回復

大陸就係咁衰架啦
回復

請唔好用人類嚟做標籤,呢個世界上總有對狗好嘅人類,所以請你用殺狗者/無人性嘅人之類嘅字眼吧,看著你嘅留言感覺上好似全世界嘅人類都係到殺狗虐待狗咁,感覺上好唔舒服,得罪莫怪
回復

twbb 發表於 2013-6-21 03:36
請唔好用人類嚟做標籤,呢個世界上總有對狗好嘅人類,所以請你用殺狗者/無人性嘅人之類嘅字眼吧,看著你嘅留言 ...

師兄,大仙係講慶祝狗肉節嗰班人啫.
回復

龜媽 發表於 2013-6-21 03:43
師兄,大仙係講慶祝狗肉節嗰班人啫.

我明白,我都替班慘死嘅狗可惜,只係用詞上想提一提大仙啫,並無咩特別意思嘅
回復

食狗肉者,下世輪為豬狗任惡人魚肉!
回復

大仙兄令我地可以深刻反省,及導人向善,讚!
回復

其實換另一個方面 黎睇,  牛甚至其他動物 都係比我們食,牛一直幫人類做野,最後咪都係變我們既食物.(肥牛,牛腩.......)
好多野本來就係咁,呢個社會根本抱住弱肉強食. 我唔係話你唔岩.我都認同你講法
回復

Sometimes I am shame to be a Chinese
回復

samwong4949 發表於 2013-6-21 08:09
食狗肉者,下世輪為豬狗任惡人魚肉!

那下世魚肉豬狗的惡人再下一世輪為豬狗任惡人魚肉,不斷輪迴,咁豬狗咪要永世任惡人魚肉,好慘啫,改罸第二樣啦
回復

choichakyam 發表於 2013-6-21 09:17
其實換另一個方面 黎睇,  牛甚至其他動物 都係比我們食,牛一直幫人類做野,最後咪都係變我們既食物.(肥牛,牛 ...

所以我都好討厭節目上介紹農場既人,又話對d家畜幾咁好又話幾咁照顧佢地,甚至話有如子女一般,係節目上讚佢地得意可愛聰明,但最後為左錢賣/殺/違反自然既訓練,呢d就係對待親人既方式,對待信任人類既動物既下場,太造作太噁心喇,不如一開始就介紹佢地只係一件商品,飼養員只係為左賺錢而養佢地,咁樣反而我會接受到........
回復

中國人都唔願下世再做中國人
中國狗永世都唔好中國出世最好
回復

所以希望狗狗死左,變成(突擊的巨人)食番佢地
回復

回復

r.i.p.....
回復

大細超...
豬牛羊鷄鴨鵝魚蝦蟹......呢D動物都應有爭取的公義
回復