香港龜友論壇

查看: 3024|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

我家小龜成長照~~~~

樓主

大家好!! JOIN左龜友Forum幾個月都冇正式同大家打招呼

我叫小龜~~係豹b一隻,本身住起d藍衫哥哥度, 有一日媽媽同爸爸帶我返屋企....
小龜呢個名係baba mama改.

baba話, "小x" "小y"呢d名好可愛
之後mama話,咁,不如叫 "小龜"
第日我大隻到20cm都仲叫我做小龜,好搞笑咁話.
唉.我就覺得呢個名好冇新意...

1.小時候..第一天回家途中....

2.第一天回家....好驚媽媽同爸爸.....媽媽仲用個20cm大嘅魚缸仔養我...
新屋好細,好討厭佢地><

3. 小時候............食飽就訓..果時媽咪日日比好多菜菜我食...
我最喜歡食野.......生菜is my favorite!!

4.轉糧日.....有一日,爸爸搬左個新嘅缸,放左d紅色嘅沙沙,仲有少少新食物!
我偷聽媽媽講話,上網見好多人嘅龜仔都好偏食..
不過我聞左一下,d新糧都好似幾好味喎,唔理啦,餓左2日快d食先生

5.其實d新嘅糧好好味!!!好鍾意食!
媽媽有次仲用牙籤少少,少少咁餵我食~~~
睇下我幾猴急~~~

6. 4~5月果時,落左好耐雨,媽媽一見到好天,就帶我去行街街..

有時.......媽媽拎住部電話係咁影我...我都會諗....我係咪咁靚仔...???
唔通.....
我就係傳說中........變巴個friend,變豹??

7.早排媽媽考試,好少搵我....><
但我都有陪佢溫書書..
呀........!!!我就跌啦,救我呀mami!!!!!
陪媽媽溫chem~~~~~
點知溫溫下.................媽媽見我patpat好脹.......捉左我去便便..

8.LAST送上2張::::: 山洞armarm訓醒嘅靚仔相. 仲有. 失手墮水兜照

呼.
其實小龜佢一番來果時.....我真係乜都唔識
我有上網搵資料,但唔知點解搵唔到le個網.
所以小龜呢2個月冇病冇痛,我真係好開心..同埋我都好相信小龜好強壯~
錯誤地養左2個月,我終於入左呢個大家庭~~~又去左搵阿澤求救..
終於都整返好d setting,比d正確嘅糧
好開心小龜用左0分鐘.就去食m糧~~~完全冇偏食!!

我冇乜開post問野, 因為要知嘅野都係舊post搵到~
我覺得其他新手都應該自己先爬文.用咩燈,咩溫濕度,咩底材等等~乜都係呢個壇有晒source~

養左4個月多,
我地感情開始好左好多.
以前佢好鍾意起我手痾屎痾尿.
但過左2個月,佢冇再試過一次起我手上面瀨屎尿
仲朝朝去窗邊問我拎野食..食完又行離問..
好多謝呢度d ching c姐!!! ^_^

小龜:::hehe.......................
chingc姐,....post咁多相.都係想你地加分比mami姐!!

評分

參與人數 14威望 +26 收起 理由
colala + 1 nice sharing
ah-yoo + 1 多謝分享
龜龜ying + 1 多謝分享*可愛小豹~
joechung + 1
啊橙 + 10 多謝分享
一蚊一隻龜 + 1 多謝分享
icaicayin + 1
龜媽 + 1 多謝分享
Andygogo + 1 精美相片
joeyball + 1 精美相片
wel524 + 3 多謝分享
lishuikuen + 1 精美相片
龜大仙 + 2 多謝分享
JoeK + 1 Very nice !

查看全部評分

沙發
好得意隻豹B
回復

板凳
大左好多
回復

地板
小龜好可愛
回復

大家有冇留意到,,第 {7} part.
小龜隻手手....d甲好短=____="
我都唔知佢搞乜,搞到d指甲咁短
回復

小龜好得意呀
回復

養得好好,多些分享!
回復

真係大左好多,好好照顧龜龜囉
回復

養大一隻龜龜唔容易
回復

好得意呀
回復

冇病冇痛真係好,健康的龜龜使主人減少煩惱。
回復

小龜真係大得快,祝佢永遠都健健康康
回復

好得意,我隻4仔好偏食,你比乜野糧呢

冇丫,比M糧加K牌水果糧ja~~一開始比多d水果糧引佢.點知佢為食到咁,1轉就肯食..-,-  發表於 2013-6-12 13:55
回復

6個月大得好快,又好精靈呀。
回復

好得意
回復

好得意的豹仔,見到佢些生活都幾cute
但出去食草要小心有殺蟲藥,同埋少食生菜了
回復

dondon 發表於 2013-6-12 10:45
好得意的豹仔,見到佢些生活都幾cute
但出去食草要小心有殺蟲藥,同埋少食生菜了 ...

冇食生菜lu~以前唔識吖。果片草地冇人打理的,不過我下次都唔會比佢食ga la

比心機ar 樓主^^養到佢肥肥白白  發表於 2013-6-12 12:44
回復

養得好好,便便好靚
回復

好Q好可愛啊,
便便好長啊
回復

回復 yuki小龜 的帖子

會吾會落街行得多呀

唔係呀~一路都冇落街..一轉左紅工就咁==  發表於 2013-6-12 22:13
回復