香港龜友論壇

查看: 6679|回復: 106
打印 上一主題 下一主題

我唔明呢個論壇某小部分人咩心態!

樓主

我指既唔係所有人,而係小部分有極度自戀自大傾向,經常貼自己以為靚既自拍相上黎。首先我講講自己,我上左呢個論壇已有1個月,我上呢個論壇既目的係因為我養龜,我熱愛龜,我想分享或者學習其他龜友既養龜心得。

呢個論壇叫龜友論壇,龜友2個字,我覺得係為有養龜或其他類似動物既人而設, 我喜歡呢個論壇,係因為我係到睇見不同龜友既養龜心得,話題亦只係關於龜,唔似其他論壇,如高_論壇,_男_女論壇(俗稱5P),香_討_區,可以講乜,做乜都OK,特別是所謂既5P論壇,可以比會員自由貼自己既相。

但我發現呢個論壇有小部分人,原來唔係主要討論龜,而係經常貼自己以為靚既自拍照上黎,我唔開名啦,大家知道,我唔明點解佢地要咁做,想比人讚靚仔/靚女? 自戀自大? 滿足自己既欲望? 搵滿足感?一個論壇係為龜友而設,係比龜友分享龜心得或者物品交易,點解會有人係到貼自拍相,仲問人地意見或者加分,如果你係5P論壇 貼相 我唔怪你,因為果個論壇真係為會員貼自拍相而設,但我覺得呢個係龜友論壇,係為龜友傾龜而設,並唔係比你貼自己既靚相,我開始唔明白論壇成立係為左D乜,係比人貼自拍相定係真係比龜友傾龜既野,如果果D覺得自己靚既人,一定要分享自己既靚相,唔分享會死的話,咁樣我覺得你地可以去5P或者其他。留返D網絡資源比真係想傾龜既朋友仔

我見到論壇成立既目的如下:1, 交流飼養寵物龜的經驗,減低因主人疏忽照顧而引致寵物龜死亡的機會;

2, 宣揚保護野生瀕危龜類,為保持物種的多樣性而努力;

3, 反對放生外地引入的龜隻(如紅耳龜),以免破壞本土生態平衡;

4, 反對購買野生捕獲的龜隻,支持人工大量繁殖瀕危龜隻作寵物用途,以減低野生龜隻被捕捉的壓力。

5, 反對以瀕危龜隻(如金錢龜)作藥材、食物用途。

6, 提供一個免費的網上交易平台,讓網友自由地買賣一二手寵物龜及寵物用品,以減低龜隻被放生棄養的機會;

7, 不定期舉辦聯誼活動,以龜會友;

沙發
其實唔中意睇你可以當時運高睇唔到。。。
冇必要開post講吧。。。。

X4  發表於 2013-6-11 23:36
X3  發表於 2013-6-11 21:15
x2  發表於 2013-6-11 20:14
回復

板凳
回復 C16316 的帖子

識下人 吹下水,條件需要有張自拍相先識到 吹到? 唔好咁啦 朋友仔,我開得POST就唔驚比你地話。
回復

地板
我覺得樓主都系想表達自己既心事

x2  發表於 2013-6-12 01:26
回復

有自拍區其實好普通, 好多壇都有, 如果成個AC只係得自拍相咁又真係有d問題, 不過如果個AC 係有其他分享生活點滴eg美食相 or 龜仔相, 我覺得分享下自拍無問題, 就好似大家見面打招呼咁,交流見識見識麻~

其實e個世界有好多唔同既人, 即使遇到想法唔同既人, 我地應該以求同存異、包容互諒既態度對待, 嗯....就是這樣

(個人意見, 不喜勿插)
回復

其實各有所好,你唔中意咪唔睇囉,佢地亦阻唔倒你的.

x2  發表於 2013-6-12 02:12
回復

其實龜友論壇都係比龜友吹下水,討論下龜,識下養龜的朋友,雖然大家都鐘意龜,但係如果24小時都係講龜你唔悶我都悶啦,有人鐘意係街到裸跑你都奈佢唔何,有時理唔到咁多啦,我地只係上黎吹下水,分享下,開心下好似我咁鐘意咪留下言,唔鐘意咪按返上一頁,小弟並無支持自拍,逆無反對只是個人意見

贊同  發表於 2013-6-12 02:13
同意  發表於 2013-6-11 21:39
回復

貼是有章拿滴
回復

回復 一蚊一隻龜 的帖子

你話如果24小時只係講龜,你覺得好悶,咁我好奇又想問,多左人貼自拍相,你係咪覺得無咁悶? 多元化左好多? 從此之後好多野睇 好多野玩 好多野傾?
回復

dpok33456 發表於 2013-6-11 20:20

你話如果24小時只係講龜,你覺得好悶,咁我好奇又想問,多左人貼自拍相,你係咪覺 ...

我都話左  小弟並無支持自拍,逆無反對 ,  只不個多左個話題姐
回復

dpok33456 發表於 2013-6-11 20:20

你話如果24小時只係講龜,你覺得好悶,咁我好奇又想問,多左人貼自拍相,你係咪覺 ...

加上人地自拍都唔關我事啦,我上黎目的都係睇龜姐,人地自拍,你鍾意睇咪睇,唔鍾意咪唔睇lo, 仲有龜友論壇.有一個叫做自貼區,個自貼區唔要黎放d自拍照咁要黎放d咩?  都係果句(小弟並無支持自拍,逆無反對)
回復

本來我都想自貼拎個章,聽你講完後,打消了念頭

你扮野呀  發表於 2013-6-11 22:23
太搞笑XD  發表於 2013-6-11 22:01
扮晒野X2  發表於 2013-6-11 21:32
=_= 龜友論壇成立咁耐 你就貼足咁耐  發表於 2013-6-11 21:24
哈哈哈,你同puiki既對答好好笑… XD  發表於 2013-6-11 21:05
回復

多左人自貼可以睇多d野...
多左人自貼我覺得無咩影響

X2  發表於 2013-6-11 21:14
x2  發表於 2013-6-11 20:34
回復

地獄火 發表於 2013-6-11 20:31
本來我都想自貼拎個章,聽你講完後,打消了念頭

你可以自貼既,我發表既只係自己意見,你可以當睇唔到
回復

回復 dpok33456 的帖子

咁樓主點解唔問下論壇主人,問下佢點解要整個自貼章同自貼區呢?自貼章就係一定要貼自己張相出黎先有,如果你唔鍾意呢個模式,不如你連龜友論壇都唔好上,咁樣你會開心啲架

雖然我吾會貼相, 但好同意Puiki 師兄你所講,甘先叫互相尊重嘛  發表於 2013-6-12 00:32
RE:SIUMAIGUY:如果唔中意人自貼就話人地係極度自大自戀咁呢D叫咩心態?唔霸道嗎???  發表於 2013-6-11 21:45
見到有人對論壇有意見,就叫人唔好來論壇玩都好霸道。  發表於 2013-6-11 21:06
x2  發表於 2013-6-11 20:44
我都係咁話  發表於 2013-6-11 20:33
回復

話明【龜友論壇】當然係一班養龜朋友的論壇,朋友們分享自拍照都係一個唔錯既題目,同學們不單只是討論功課,同事們不單只是討論工事,龜友們都可以分享下生活小事既。做人有時都要學習下待人接物,如果唔係到自己的龜龜有事時,那有人願意出手相助呢?
回復

論壇有個自貼章,但係你又唔想人貼自己啲相,咁個自貼章咪等於費?
回復

某程度支持樓主,主體應放返係動物身上,本人經曆網上論壇多年,眼見而家好多新手同上了論壇一段時間的人開既post同發問都非常膚淺(當然係有關動物既問題)...対此覺得非常無奈,但針無兩頭利,你要論壇生存就要接受,存在與否取決於人流,有板你睇....由圍威喂,另類,爬交,網上魚街到爬蟲國度,都係同一下場

理念一致!  發表於 2013-6-11 20:47

評分

參與人數 2威望 +9 收起 理由
阿Sing + 8 一針見血
權強 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

Puiki 發表於 2013-6-11 20:33

咁樓主點解唔問下論壇主人,問下佢點解要整個自貼章同自貼區呢?自貼章就係一定要貼 ...

哦,好欣賞你為左個章 連自己個靚樣都貼埋出黎,OK喎 你都幾肯付出,加油啦 巴打
回復

再講,你覺得喜歡有人分享自身相片嘅人多丫,還是不喜歡的多呢,我可以肯定咁話你知,你一定係少數囉,其實人地貼相,關你咩事呢?你會唔會覺得自己太八卦呢?

冷靜呀,你有你講,佢有佢講啫  發表於 2013-6-11 22:27
冷靜d c hing 唔洗咁激動^^  發表於 2013-6-11 21:17
回復