香港龜友論壇

查看: 1384|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

呀龜食便便⋯⋯

樓主
唔知點解呢排呀龜好鐘意食自己d 便便,我已經日日餵糧,份量都唔少(1x粒zoomed 大粒糧 + 8-10隻zoomed 蝦乾),但次次都係要同佢鬥快...
雖然話食便便唔會影響健康,但見住佢食到“支支”聲...見倒咁即刻同佢清理,但清完之後佢流露出一個好失望o既樣出離,但唔理佢o既話又成箱屎水,之後皮膚仔又紅哂。

有咩方法可以阻止呀龜食日食...?

沙發
咪好囉,你又唔使清潔個缸,一舉兩得
回復

板凳
試下好似呢位c兄咁設計龜窩... http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

d便便有龜糧味...佢地一餓/為食 就可能會去食
回復

地板
其實無得阻止龜龜食架,樓主講得好岩只可以同佢鬥快,
不過,睇遲兩眼又食左......我果3隻放出黎餵既時候,有時互食........

totally agree!!! 換完水到便便到食埋唔駛3分鐘!!  發表於 2013-5-22 01:21
回復

試下喂多d龜糧 餵少d蝦乾呀

原來關蝦乾事。let me try try sin!! Thanks Ching!  發表於 2013-5-22 01:22
回復

我會分缸餵糧,餵完之後再換新水+幫佢地用牙刷刷腹甲排便,排完之後先放返佢地入缸,加上主缸入面用格仔版分上下層,下層抽水排污,上層生活區,你睇下有無幫助啦http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=76124  
回復

回復 twbb 的帖子

你個settting 好好呢!thanks for share!!但我呀龜太大,做唔倒呢種setting。

其實佢都係近排先有呢個習慣⋯⋯
回復