香港龜友論壇

查看: 1748|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

想養鱷龜

樓主
各位C兄C姐,,小弟想養鱷龜!!
但係我係新手咩都吾知!!
想大家教下我!!
養之前有咩要準備??
同埋喂咩俾佢食會健康D??
平背同突背有咩分別??
吾該哂^^
沙發
最重要的準備,小心你隻手指
回復

板凳
養之前諗清楚自己屋企係咪夠大養到佢終老
成年鱷龜體型唔講得笑
PS. 夠大係指夠大俾佢活動, 唔係夠大放佢但轉身都冇位
回復

地板
屋企千奇唔好有細路仔,唔係就小心大出血。
回復

回復 豹豹豹 的帖子

食生魚較為健康,平背又名擬鱷龜,有多個品種,凸背又名真鱷龜,暫時黎講好似得一個品種,準備佢成長時所需要嘅空間,有小朋友嘅話盡量放系一d佢地接觸唔到嘅地方,鱷龜出名多屎,如果唔想成日換水就買濾水器俾佢用,絕對唔好同其他龜或鱷龜混養,會打架!!!!
回復

大鱷龜 佛鱷(我頭像個隻) 平背鱷龜  一般食龜糧都可以 但最好餵活食啦~
回復

我見朋友隻平背惡過凸背好多
回復

識養都未必有用,最好糸夠空間俾d龟活動,至於可否放其它龟落去共養就........
回復

回復 豹豹豹 的帖子

Be care of your fingers!
回復

鱷龜的外表有如史前爬蟲類,是世界上最大的淡水龜類.目前最大的記錄是背甲直線長度80公分.而在美國南部有大量繁殖做龜肉罐頭供食用.事實上,美國的食用龜類並不只是鱷龜,南部人的珍餚是鑽紋龜,其次是鑽紋龜的替代品,地圖龜.所以吃龜肉並非落後國家特有的現象.

鱷龜最特殊的便是牠們以誘餌捕食魚類的攝食方式.在牠們的舌頭上長有類似紅色蠕蟲的誘餌,不斷蠕動吸引魚類索食,鱷龜再伺機加以吞食.鱷龜與楓葉龜一樣不 善游泳,只能在水底爬行,幾乎不會離開水中也不需日晒.終日潛伏水底,因此背甲上著生大量藻類更有利於偽裝.牠們一向獨來獨往,也會捕食蛙類和蜆貝類.

另有一種類似鱷龜的龜類稱為 擬鱷龜,外型上十分相像.擬鱷龜數量少得多.這種龜類十分兇惡,攻擊性強,最好單獨飼養.由於體型過大,要人工繁殖的可能性不高.否則繁殖鱷龜並不困難.
回復