香港龜友論壇

查看: 4188|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

不同種既鬥魚可交配?

樓主

我今日行街見到有2條鬥魚幾靚買左番屋企,分別係 獅王鬥魚(公),將軍鬥魚(母),吾知可吾交配?如果得,請教一教我!   吾得既話,邊到有獅王母魚,因係魚街大多都好似係將軍? !   可以的話比一比張母魚相我睇...

希望師兄姐們能教一教我,因第一次接觸鬥魚 ^^

母魚

母魚

公魚

公魚
沙發
可以交配,but出k胎。
我交配好多代先出到靚魚。
谷肥條女先,谷到距個patpat突出黎。
回復

板凳
回復 samyung0117 的帖子

你條女係吾係自己一個缸? 點樣可以+大D成功率?

回復

地板
要先對魚,等條公起佐個巢先。
交配一定出出現打鬥(機會率較高)
你可以公同女擺米一齊,but女要揾個透明兜養住。
回復

patpat突出黎
回復

有相嗎?
回復

可以,不會出k胎,只是F1不是靚的旗型!也有機會可以出到類似有尾針型的將軍!
不過真係要選擇性加配幾代先有機會出靚有針將軍!
配對時要對魚先!你可以用一個小盤或小缸,若十吋缸可以,但切記放入對魚前,此缸水要養定,放入對魚後不要再餵食!因為此缸將要成為BB養育缸,水質盡量清潔以及不要引起種魚的食慾!
回復

回復 samyung0117 的帖子

對魚? 姐係點?

回復

如何配對的話,就看公,母本身,對得好而合作的話,打鬥是十分輕!那要看時機!最好是你本人看著配,打鬥嚴重時把牠們分開。過一段時間再對過,有時不能更來!否則死魚!
配魚前的準備,1。先餵飽公母魚,因為未來二三個星期公魚不會餵食!2。對魚方法,本人是用一張保鮮紙若吋半x吋半放於配對缸的一角水面上你可用一小片的欖仁葉,健康成熟的公魚會去做巢,而母女我會放入一個透明高身玻璃杯再放於缸中央,當然杯身高於缸中的水位!好到戲肉!你要先放母魚連杯入缸先後放公魚,當公魚見到母魚.........
回復

回復 minicooper 的帖子

好似好過引咁WO @@ 但係點知自己既公同母成熟未? 有冇D咩特徵?
回復

會圍繞個杯追條母魚,咁你就佢地反應,公會追條母魚成功了1/4,到母魚,你要留意條母魚個身體訊號!通常有兩個一是魚身上會出現深色直紋(op, pastel , cello -除外,因為你睇唔到!咁你就要睇第二個signal! 就是條母魚見到公魚會打斜向下游及不作出攻擊性行為!又成功1/4,
回復

呢個時候,你就看看條公是跳求偶舞定打鬥mode!可以試可條母魚出來,記住慢慢把母魚從杯中連水到出來!噢!記得睇下條公做起個巢未喎!未做好不好放出來!
出來後一切順利的話公魚會迫條母魚去佢個巢下面,跟住條母魚會同條公做出打橫U字形的配對行為,留意,條母魚每一次出卵後有機會會打橫訓在缸底部好似暈倒一樣!好似人高潮後一樣要定一定神!之後條公就會識得用口去含d蛋去佢個巢到!又成功1/4。
回復

好多謝你咁詳細既解答
回復

到了此時,可以把母魚取出以防萬一,我試過有d公唔會趕母魚而一起看守個巢及後帶魚苗!睇你自己決定!如果受精的話一兩日就見到苗仔!1/4'

PS:
1。對魚起碼要兩三天!不是一兩個鐘!
2。缸中最後放多一兩條水草比條母魚躲避!
3。公魚size 比母魚大少少,否則母魚唔受溝及打到條公d鯕難哂!
All the above are my two cents only !!  Good luck!!
回復

回復 thfalex 的帖子

師兄,你條公識做巢就得,不過睇嚟唔似強公!條女就幼了少少養多個令2個月先配!條母魚個肚應該養到個肚好就黎爆咁樣,同個肛門位粒白點凸哂出嚟!
不過,話時話,你知唔知一胎可以有過百條魚苗!想清楚先散!
回復

了解,我明白的
回復

師兄, 我條冠尾就整過一次巢,但我將佢放左入新缸,就整吾到了... 點解?
隻公係咁向母魚展旗都吾理佢,我條母鬥點解吾動?求解答和解決方法 ^^
THX

PS:母鬥有白點係肛門到000

回復

回復 thfalex 的帖子

師兄,出了差!剛回港,現在先見到你的問題!三日了,條公應該做了巢吧!?,相中條母魚己起黑直線紋!表示受溝啦!不過好似冇乜春喎!
回復