香港龜友論壇

查看: 2124|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

終於買了第一隻紅腿 -第二天

樓主
買左UVB 燈 for 哂太陽...黑色果個5記得左叫咩名係for 加熱.. 再用埋大家推薦既紅土再加老闆娘推薦既黑色粒粒(又5記得左叫咩名) 做底材...再買左兩隻新既糧食//應該無大問題la 掛...

P.S. 個缸細左D...打算係公司搵個紅酒木箱做缸...各位巴打/靚女..咁樣OK 嗎?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
~阿民~ + 10 努力

查看全部評分

沙發
濕度有幾多,紅腿要80左右
回復

板凳
回復

地板
佢又無教我濕度wo
佢話溫度維持係22 - 28度就ok, 等我明天再去問下濕度既問題。thx
係呀!叫陶粒,聽日再汁過個缸,可能要加多袋紅土,d土cover 唔到d粒粒。
Anyway, thx ur remind
回復

睇得出師兄好出力比好環境小龜,如果紅土可以加高3吋的話養一隻呢個缸暫時ok..黑色果支係陶瓷胆,係夜晚用嘅,曰頭應該除左個陶瓷胆换上一個射燈胆,用黎配合uvb仿太陽光用,你可以買菲利浦60w射胆$15我都買定幾個以防急用
回復

還有要放水兜
回復

回復 alva0914 的帖子

Thx...,岩岩買左...但要$55...可能個頭5同..
回復

回復 kathy369 的帖子

yes....收工去買^.^
回復

阿澤教話陶粒可以用洗衣袋袋住,沖一沖水就鋪底..
上面再加一層紅土,紅土用環保袋袋住,沖水洗洗佢.
千其唔好比D紅土入左水渠,因為會塞!!
回復

回復 yuki小龜 的帖子

我用sau 機隔水..陶粒還可以...紅土就漏左d出黎....有d落左渠了..

以後我洗果時用你個方法..thx^^
回復

回復 bcnufc 的帖子

^^ 阿澤話用洗衣袋袋住D陶粒,
係方便下一次洗,可以直接一袋抽出離洗~
回復

回復 yuki小龜 的帖子

O...妳既意思係連埋個洗衣袋放埋落缸度??

等我下次出開旺角果頭去阿澤度取下經先...
回復

回復 bcnufc 的帖子

係呀~到時用完一排拎去洗就一抽,抽個袋就成袋陶粒拎去洗~~
回復

啲陶粒好似大粒既屎..
回復