香港龜友論壇

查看: 3191|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

分享本人的養龜歷程, 老手不要笑, 不要罵, 新手請用心看

樓主

半年前我在公司準備利用以前同事留下的魚缸養龜, 開始了我的不龜路
我到附近的街市買龜, 買左3隻, 一巴西, 一地圖, 一珍珠, 老闆介紹了我買了一個氣泵加一個水妖
高高興興拿回公司養, 第2天回到公司珍珠死了, 第一次認認真真感受到生命的寶貴, 原全沒有頭緒怎死
我不忍心掉了他, 只好拿給老闆娘幫我處理, 之後立刻去金魚街, 觀察龜缸的設備, 買了一個龜用的暖管跟一個濾水
水妖就已經沒用了, 因為跟本就不岩用
之後就一直養, 大概2~3星期都沒有事, 我又在金魚街買了一隻金花巴西回公司, 自此就3龜一起養了
大概一個月, 第一隻巴西, 病了, 我很緊張, 到街市老闆娘求救, 他教我用龜藥水去救, 可惜沒有用, 小龜不吃糧, 只吃小量的豐年蝦
排一些白色的便便, 害怕之下上網查了一間大圍的獸醫, 我立刻就拿去醫, 可惜一齊都太遲
老外醫生看了後, 跟我說應該有敗血病之類, 大概的忘了, 有機會先天問題, 龜苗養大的機會不高, 就算打抗生都沒用了
所以我很傷心很傷心地, 簽了此小龜的生死書, 把他人道...
之後我更加把兩隻小龜照顧周全, 成了龜痴, 有一個朋友見我愛龜如愛子, 就把他家人養的巴西龜(大龜)交給我, 我看一看
那龜比我所以龜都要大,那時底甲約5CM 但殼有青苔, 有黑點, 我極力照顧下把他 3龜 養到今天, 可說真的得來不易, 一直換設備, 換缸定時留水換水, 洗缸, 等等等等, 我後悔自己什麼都不會就去殺了兩條小龜的生命, 後悔自己遲了認識龜友的你們
希望幫新手借鏡, 有看我平日回覆, 跟PO文的龜友, 都應該感覺得到我愛龜, 這就是原因, 我不會受得到第3次死龜, 太可怕了希望你們, 養龜也好, 買龜也好, 賣龜也好, 放龜也好, 送龜亦好, 龜, 也是生命呀

評分

參與人數 6威望 +31 收起 理由
lishuikuen + 1 多謝分享
skclan + 8 多謝分享
lamchiukei + 1 good
我愛中蜂 + 10 多謝分享
sing1544 + 10 多謝分享
龜大仙 + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
最重要是識尊重生命眾生平等
回復

板凳
回復 龜大仙 的帖子

師兄你信佛?
回復

地板
回復

回復 龜大仙 的帖子

難怪叫龜大仙

謝謝  發表於 2013-4-5 01:42
回復

我都係新手,我養陸龜,陸龜聽說比較易死,依家每日收工,係回家嘅路途上,我都好驚返到屋企會見到有龜龜突然離我而去,突別係隻豹b同星,2隻都係高危份子,每日都覺得壓力好大,神經緊張,每次瞓醒都係第一時間睇下啲龜先,好彩暫時啲龜龜仲全部健在,但係公司開始有同事開始埋怨我工作嘅時候唔專心,話我張個心放晒係啲龜度,壓力越來越大,但係每當我返到屋企見到啲龜龜平安無事嘅時候,我心裡就會放鬆好多,每日浸龜,同龜玩,睇住佢地可愛樣子嘅時候,許多壓力都忘記了,依家越來越喜歡龜龜了
回復

回復 Puiki 的帖子

沒錯呀, 壓力就化為動力, 這是一個減壓方法, 生死有命, 工作要緊, 你無飯食,即龜無飯食呀
回復

terry007009 發表於 2013-4-5 01:44

沒錯呀, 壓力就化為動力, 這是一個減壓方法, 生死有命, 工作要緊, 你無飯食,即龜無飯食 ...

我果度好難請人,而且我又唔會太過份,起碼日日返工都有早無遲,工作我唔擔心,依家最擔心嘅係啲龜龜,只想佢地健康成長
回復

我養水龜就唔擔心, 不過煩緊美化個缸
總知養龜就學問多
回復

回復 terry007009 的帖子

大圍安樂死獸醫
回復

kellyBB 發表於 2013-4-5 01:56

大圍安樂死獸醫

如果真係真係醫唔到,隻龜龜又痛苦,安樂死可能係一種解脫
回復

好多龜到佢手都安樂死!土瓜灣余醫生or中蜂兄有口碑啲啫!
回復

師兄學識隨緣放下珍惜和龜龜相處就足夠
回復

我都訂左個龜箱,依家都成日諗緊點樣整靚佢
回復

回復 kellyBB 的帖子

大埔果間其實係唔係舊虛大馬路果間?
回復

街名忘了, 大概叫什麼珍禽異獸診所
回復

回復 kellyBB 的帖子

原來如此..
回復

好主人,牠們有福↘,但生死有命,盡心養吧了!
回復

回復 lamchiukei 的帖子

沒錯呀, 我而家都係順其自然養了, 天生有命, 富貴由天
回復

原創內容
回復