香港龜友論壇

查看: 1578|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

草龜bb求救!

樓主
朋友既草龜bb好似有感冒既徵狀!!
佢長期唔郁唔爬...係水入面只懂浮...
係大概高於背既水位,淨係靠前臂爬,後半身都係浮緊...
佢有明顯呼吸困難,
每隔大概十至二十秒,就會手手腳腳連埋頭撐哂出黎,應該係透氣...
睇落去好辛苦......
維持3-4日...........
而家佢長期哂燈
請問各位師兄我地可以做d咩???
有聽過龜友會帶病龜比店舖照顧,係咪一個可行方法???
沙發
回復 yingtung1016 的帖子

已幾天快帶去友緣龜屋給中蜂兄看一下能求治!!!快快快珍惜生命
回復

板凳
龜好衰弱,勿晒燈

會晒乾而死
回復

地板
請問係咪直接拎過去就得架啦??
大概收返幾多費用??thanks
回復

先打电话去,費用应不會太貴!!
回復

今日去左搵他了,真係好好人
好耐心答問題,真人同我想像中差好遠@@
買了一隻藥 希望有幫助
回復

yingtung1016 發表於 2013-3-25 19:18
今日去左搵他了,真係好好人
好耐心答問題,真人同我想像中差好遠@@
買了一隻藥 希望有幫助 ...

情況好d未呀
回復

係中蜂買左黑藥,他說情況應該無肺炎咁嚴重。
現在早晚滴,每次一至兩滴。
我唔知情況有無好左,之前個環境點嘈都無反應,而家就會縮同爬下
但係都長時間手手腳腳伸哂出黎,無力。
間唔中呼吸好似好用力,d 手手腳腳同頭都撑一撑。
但就無開口呼吸。
現在長時間廿四小時開射燈,超淺水 ,廿五至廿八度
係咪一般療程都係七日?已同朋友決定滴左七日都無好轉就睇獸醫!
回復

回復 seira2242527 的帖子

係中蜂買左黑藥,他說情況應該無肺炎咁嚴重。現在早晚滴,每次一至兩滴。我唔知情況有無好左,之前個環境點嘈都無反應,而家就會縮同爬下但係都長時間手手腳腳伸哂出黎,無力。間唔中呼吸好似好用力,d 手手腳腳同頭都撑一撑。但就無開口呼吸。現在長時間廿四小時開射燈,超淺水 ,廿五至廿八度係咪一般療程都係七日?已同朋友決定滴左七日都無好轉就睇獸醫!
回復

yingtung1016 發表於 2013-3-27 17:26
係中蜂買左黑藥,他說情況應該無肺炎咁嚴重。
現在早晚滴,每次一至兩滴。
我唔知情況有無好左,之前個環境 ...

拖延7日,我怕龜龜頂唔住
回復

yingtung1016 發表於 2013-3-27 17:32
回復 seira2242527 的帖子

係中蜂買左黑藥,他說情況應該無肺炎咁嚴重。現在早晚滴,每次一至兩滴。我唔知 ...

其實我都唔知一般療程係未七日.... 不過病拖太耐都唔好, 有咩唔掂/留意到情況轉差 即刻帶佢去睇e生, 搵定資料呀!!

希望龜龜快d好番啦...........
keep住細心留意佢呀~~
回復

打左去土瓜灣動物醫院,最快都要星期二先得
諗住今日買電解質…希望無事....
今日幫佢滴藥,佢好大力掙扎,希望佢撑得住....
回復