香港龜友論壇

查看: 2749|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

請教溫控問題

樓主
有事請教:
有師兄講,裝左溫控之後,d射燈會幾分鐘開關一次,好易壞.
小弟最近買左個溫控,唔想浪費.
我想到一個方法,我將溫控set去一個無可能達到既溫度, 例如38度.
咁響正常情況下,射燈係唔會熄,亦唔能夠有效控制溫度,但至少可以防過熱著火,或者曬傷隻龜.
我咁樣諗有冇問題?
溫控長期到唔到預設既溫度會唔會壞?
一般UVA燈過熱會唔會自動熄? (如果會, 我就唔駛多此一舉)
謝謝各位!
沙發
你用邊隻温控 ?? 如果到時天氣轉熱佢升到38度米晒死龜。。。。

溫控長期到唔到預設既溫度會唔會壞?
答案係唔會

一般UVA燈過熱會唔會自動熄? (如果會, 我就唔駛多此一舉)
答案係唔會

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

板凳
如果你温度夠可以唔開射燈都得架

評分

山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

地板
回復 climbv35907 的帖子

我想keep個箱30-32度.
如果天氣係早上26度,下午32度, 我用75W射燈, 上午應該無問題, 下午驚過熱.
(抑或係愈高溫,射燈愈難加熱, 所以唔會有問題?)

用底w少少既射燈 , 就唔驚裝左溫控之後,d射燈會幾分鐘開關一次,  發表於 2013-3-19 18:21
回復

回復 climbv35907 的帖子

我買左日勝牌,雖然我set38度,但射燈應該只會照舊運作,唔會因為加左溫控而變得更熱.
是不是這樣?
回復

如果將溫控長期較係38度令佢長著,咁同你裝支射燈唔用溫控咪一樣

評分

山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

我用個溫控說明加熱嗰邊唔好裝燈膽,改用陶瓷膽得嗎?

評分

山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 花心大少 的帖子

但係個缸熱過38度會關燈呢.
回復

回復 spoonmanu 的帖子

用陶膽都得,不過如果set 30度,佢又係幾分鐘開關一次,好怪耶!
回復

回復 mers_asa 的帖子

Ok, 就咁決定啦.
回復

我支射胆長開&放高少少,溫控我用黎控制1個藍胆,藍胆我有2個,就算壞左一個都唔怕,第二日買番ok,藍胆五十蚊1個,食少餐飯都買到

評分

山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

點解唔用光暗開關? 可以較溫度!  

咁溫控仍然set 32-35度cut power, 我都係咁.  大佬呀, 平均溫度過35度會死龜架!

評分

山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 dragonkomodo 的帖子

因為我日間要上班, 唔知個缸去到幾多度.
請問如果依家, 你會用50W, 75W抑或100W既射燈? (我只係想做個參考)

50  發表於 2013-3-21 02:24
回復