香港龜友論壇

查看: 4784|回復: 28

廣東省除咗廣州花地灣, 重有無其他呢類水族/龜龜市場

廣東省除咗廣州花地灣, 重有無其他呢類水族/龜龜市場 ?

深圳南頭苛蘭小鎮,但細好多!
回復

師兄南頭那边有什麼龟??
回復

dickasoo 發表於 2013-3-19 16:18
深圳南頭苛蘭小鎮,但細好多!

師兄, 深圳南頭苛蘭小鎮点去 ?
回復

google map
回復

深圳花鳥虫魚市場 , 有MTR到達
回復

search 到呢堆嘢, 唔知up 唔update? 北上地點地點:
廣州清平路水族街

特色
各種平價水族用品, 器材.  有淡水和咸水. 出售各種水草魚類 , 價錢十分平, 重可以講價.

[點去]
任何方法, 到廣州東站後, 坐地鐵到黃沙站(十五分鐘), 出地鐵站後, 最好乘的士, 到清平路水族街(不用十分鐘),下車後就到了.

地點:
廣州花地灣水族市場

特色
各種水族用品,魚類 批發, 零售, 有平價水草, 地方很大, 價錢平宜.

[點去]
任何方法到廣州後,再乘地鐵到花地灣站d出口

地點:
深圳中興路 (約有五六間水族店)

[點去]
深圳羅湖商業城側巴士總站, 坐 1 號巴士, 大約十分鐘車程,到東門站落車, 車頭方向前行,五至十分鐘,見到蘊莎廣場,右手面有路口,就是中興街了. (非常近洪湖水族大世界)

地點:
深圳荔枝公園

特色
一個綜合的水族,爬虫,植物小市場,大約有六,七間水族,金典,海韻等都有分店

[點去]
深圳羅湖商業城側巴士總站, 坐 404號小巴, 圖書館站落,向前行,過對面馬路會見到深圳圖書館, 再向左手面行會見有一入口,出面是婚紗公司,進入後就到了.

信明生水族
寶安區建安一路 8 區

達皇水族
羅湖區景怡路 1033 號

藍色海岸
百花二路 66 號 104

洪湖水族大世界
地址: 沃爾瑪商場地庫
特色
硬件為主, 有少量水草, 靚唔靚就見仁見智了, 一定要講價.

[點去]
羅湖座1號中巴(東湖汽車站),洪湖沃爾瑪落, 或打的, 約$20-$30
福田區梅林農批巿場
紅荔路4018號田北面蓮花山花木園

專水族
深圳巿羅湖區翠竹路1135號
裝潢豪華, 有大量 ADA 貨品, 主要 set 缸, 同大量高檔魚. 水草/蝦只有少量

[點去]
我都係打的去的, 近街尾好接近民居的.  有巴士去(唔記得no.), 係萬佳百貨落再找找, 留意各商店不喜歡註明門牌

[/url]

[url=http://sz.8j.com/biz/petflowers/gnb#] 深圳汪洋水族馆 点评
0755-86034336
深圳市南山花卉世界E区40档(汪洋水族馆)(图片)
深圳市海浪水族世界 点评
0755-27585726
深圳市宝安新中心区福中福幸福海岸1栋112(图片)
家家乐水族馆 点评
0755-13691984758
深圳市罗湖区金稻田路草埔英隆阁C座1号铺(图片)
恋海精品水族 1条点评
0755-26641019
深圳市后海大道后海名苑广场107号(蔚蓝海岸对面)
深圳市龙华君爱宠水族馆 点评
0755-81799839
深圳市深圳市龙华美丽365花园61-63号店
深圳市福田区金福水族馆 点评
0755-
深圳市福田田区福华
深圳水晶宫水族馆 点评
0755-83360714
深圳市福田区红荔路4018号田面北莲花山花木园D2 D4
深圳嘉乐水族世界 点评
0755-26730129
深圳市南山区西丽镇留仙大道金丽城酒楼侧(即东江百货对面) (图片)

回復

係福田口岸坐M204大巴去梅林一村有十多間賣龜及水族,行元坐大巴67號落花奔世界
回復

k.k 發表於 2013-3-19 19:49
係福田口岸坐M204大巴去梅林一村有十多間賣龜及水族,行元坐大巴67號落花奔世界 ...

師兄, 梅林有無石金苗賣?
回復

有,但比廣州貴,買石金都係上廣州
回復

順帶提一提,廣州花地D龜依家賣的都系小青苗大青苗。無南石買
回復

買石金錢去廣州買甘遠!你急唔急要?唔急要等今年D苗出來再買啦。我認識好幾個場的人
回復

~文樹~ 發表於 2013-3-19 21:58
順帶提一提,廣州花地D龜依家賣的都系小青苗大青苗。無南石買

小青苗大青苗都係北種,, 人仔130貴唔貴?
回復

~文樹~ 發表於 2013-3-19 21:57
買石金錢去廣州買甘遠!你急唔急要?唔急要等今年D苗出來再買啦。我認識好幾個場的人 ...

你認識果幾個場d石金係南種 定 北種 ?  有無資料,圖片可唔可以介紹俾大家睇睇
回復

回復 hello. 的帖子

小青苗養出來系有黃黃地色!大青養出來黑的,而且小青價格我買過,苗仔先100到110一隻,大青就70~80一隻。養殖場的都系南種
回復

k.k 發表於 2013-3-19 21:25
有,但比廣州貴,買石金都係上廣州

廣州花地有d檔口自稱南石苗標价人仔200/只,
文樹師兄話花地無南石苗, 之前有幾個師兄話水江養係雜交咗
花地已經無正南石苗了!!!
回復

~文樹~ 發表於 2013-3-19 22:44

小青苗養出來系有黃黃地色!大青養出來黑的,而且小青價格我買過,苗仔先100到110一隻 ...

師兄, 個養殖場係香港 定 國內? 你講南石苗大約幾銀/只 有幾cm ?  (港幣計) ?
回復

國內!出佐關口之後搭車去橫崗就有一個場,南石苗點計好難講的哦,比如去年第一批苗的時候十只拿系220/只(人仔)
回復

~文樹~ 發表於 2013-3-19 22:44

小青苗養出來系有黃黃地色!大青養出來黑的,而且小青價格我買過,苗仔先100到110一隻 ...

大青苗 小青苗係咪好難分, 係咪要養出來大d系有黃黃地色!
大青養出來係黑黑地才可分辨? 我地小學生咪好易領嘢 ~~
回復

好容易分的啊,大青苗的殼出世都系灰黑色,頭部又系,小青出世黃綠色。睇得出的
回復