香港龜友論壇

查看: 1363|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

大埔有醫龜龜既診所嗎? 我的大巴西眼腫了 ><..

樓主
請問大埔或者附近有冇邊間醫龜龜既診所?
我隻大巴西眼腫咗差不多兩個星期
本來一直都係左邊眼仔腫同有少少紅, 又間唔中有少少白色LIM液出唻...

開頭兩日我用咗龜精靈, 但見兩日都無乜進展無好過就轉咗隻 綠色盒既 "A ZOO"醫龜眼疾既藥水
呢段期間我一直都乾養住佢, 只係食果陣先比佢浸少少水, 佢都有肯食, 但胃口無咁好, 可能因為分開咗乾養佢, 佢唔開心...

本來一路用"A ZOO" 都有好慢好慢既進展, 但係, 我噚日朝早返工前比佢浸水食糧, 一時大意忘記倒水抹身滴眼藥水...
咁佢就浸咗成日水...
噚晚返去見到佢連右邊眼仔都腫咗同左眼仔初初一樣, 都有少少紅, 同白色LIM液...
, 但本來腫緊既左眼仔就初初咁腫...

沙發
可以試下食紅黑中藥膠囊 KENECIL
你隻巴西龜幾大
如果你的龜是四寸,一顆膠囊分五次食,每日一次
回復

板凳
回復 jou 的帖子

巴西已經養咗10年啦, 有8-9吋大
呢個紅黑中藥膠囊 KENECIL 有咩作用架?
回復

地板

甘大隻!如果只是眼疾沒有並發症!用龜精靈每日起碼3-4次!起碼一個月先會好!
改用這眼液會好D   ¥2.00   大陸有得賣(有抗生素成份)

回復

所有有抗生素成份眼藥,香港藥房都不會賣比你的!
回復

回復 dickasoo 的帖子

大陸的... 信得過嗎?
你呢款似乎係人用的... 龜可以用嗎?同埋... 會唔會有副作用架?

你去診所醫龜都係比人藥!信不信由你  發表於 2013-3-14 12:59
回復

dickasoo  你去診所醫龜都係比人藥!信不信由你

咁我如果用你呢隻, 係咪都係同 A ZOO 一樣咁用法?  一日用幾多次?
回復

每日2-3次!起碼一個月先會好!沒有其它並發症計!

哦。 謝謝!  發表於 2013-3-14 14:04
回復

回復 e哩va啦 的帖子

大埔沒有醫龜龜既診所.你可以去買ZOOMED眼藥水
回復

回復 michaelphone 的帖子

好! 我先試試呢個先, 再唔得先帶佢去睇DR.  其實我一路以為你哋成日講既ZOOMED 係 A ZOO... @@"
回復