香港龜友論壇

查看: 2208|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

山洞

樓主
6cm 左右底甲既盾b,  比唔比山洞佢?
比就成日入去訓,浸完水食完野就入去訓
沙發
nichol 發表於 2013-3-12 15:59
6cm 左右底甲既盾b,  比唔比山洞佢?
比就成日入去訓,浸完水食完野就入去訓 ...

我嗰隻係豹b,我會喺佢夜晚訓覺時先比岩石洞佢入去訓~ ^^
回復

板凳
回復 ah-yoo 的帖子

其實我依家都係
但因我上網爬文睇BB 盾會經常留係自己既burrow,  又暗又濕, 連日頭都會, 所以唔知日頭放唔放係到好
回復

地板
nichol 發表於 2013-3-12 16:12

其實我依家都係

盾b係唔係都需要吸收uvb架?! 如需要,你放洞入缸,佢又成日入洞,甘咪會吸收唔到囉???
回復

的確係但小弟一星期兩三日會帶佢哂太陽,尤其呢排天氣好。。。
咁都照返日頭唔放算
回復

nichol 發表於 2013-3-12 16:28

的確係但小弟一星期兩三日會帶佢哂太陽,尤其呢排天氣好。。。

輪到我想問喇...嘻~ 係唔係曬一陣既太陽,等於喺缸內照左唔知幾耐既uvb燈架???
回復

小弟睇過唔同既文, 各有各說法,
但最多人就就是15分鐘太陽=8小時uvb
回復

nichol 發表於 2013-3-12 16:55

小弟睇過唔同既文, 各有各說法,

但我的太bb是否不要帶落街??? 因抵抗力冇大龜甘強~

唔怕 , 只要好太陽 , 唔好大風就可以拎去曬 , 每次曬半個鐘至一個以上 , 記得唔好太猛太陽去曬 , 3點左右去曬就岩岩好.......番到屋企幫佢浸下水  發表於 2013-3-12 17:47
回復

回復 nichol 的帖子

原創: tonycha C兄
好處:
1. 有安全感D.

2. 減少恐懼, 就會減少壓力, 就會減少新入既龜 爆原蟲既機會!

3. 如果用陶瓷山洞, 夜晚淋濕個山洞, 仲可以幫龜龜保濕, (唔使 用噴霧器), 就不會隆背!

壞處:
1. 用山洞會令到D龜更加膽小怕人,怕事, 長期躲入山洞, 會缺乏社交及互動性.

2. UVB燈中的UVB 比太陽弱10幾倍甚至幾十倍, 加上龜皮膚好厚, 所以要每日曬10個鐘UVB燈才僅僅足夠。 龜在箱中好怕人, 所以會選擇找山洞捐入去, 咁就會造成UVB不足而引至骨代謝病!

3. 龜在自然界係早上及下午出黎曬一陣太陽,搵野食, 而中午就躲入山洞避開中午熾熱的陽光, 長期習慣左見強光就躲入山洞。  UVB燈的UVB太弱, 唔同太陽咁猛曬一小時就夠, 所以唔可以比龜龜在中午時間躲入山洞, 要曬足10小時!

4. 龜在晚上會躲入山洞, 一睡不起, 直到第日朝早。  如果你set個山洞遠離暖膽就會太凍,冷親; 如果山洞離暖膽太近就會熱親,太乾燥!  假如沒有了山洞, 佢地會半夜按照實際需要, 移來移去, 調節自己所需的溫度.  我做過好多觀察.  所以冇山洞會對身體更加好.

5. 有山洞的龜, 會訓得多D, 做運動少D.

所以好多室內養龜的老手都唔用山洞的!
回復

我有山洞但未見佢自己走入去
回復

回復 climbv35907 的帖子

壞處甘多!好似唔用會安全d
回復