香港龜友論壇

查看: 2250|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

請問龜龜搬36"屋用咩類型既濾好??

樓主
我準備幫龜龜搬個36''X18''X18'' 既大缸,佢地既1歲禮物, 龜預5隻(因為有機會加龜龜=])
水深預8", 睇左D舊帖唔知買  1.頂濾/  2.濾桶(Fluval306/Eheim2217/eden522/CF)/  3.內置滴濾(連魚缸訂造)好...

請問邊類型好D呢??感激!!
沙發

隨師兄中意,內置過濾、頂濾同濾筒各有長短。如果係我,我會撰水流量最高既濾筒。

同冇答過有咩分別?  發表於 2013-3-9 21:15
回復

板凳
kinkwan 發表於 2013-3-9 19:27
我準備幫龜龜搬個36''X18''X18'' 既大缸,佢地既1歲禮物, 龜預5隻(因為有機會加龜龜=])
水深預8", 睇左D舊帖 ...

36吋缸可以預深水少少,
可能12~14吋水深再加陸地同沉木(主要比佢慢慢爬游上陸地)
太淺水就曬左個大缸

潛濾一般比細缸用,頂濾同沙濾就清洗麻煩
所以外置濾桶就方便打理同養菌一流
市面中就大缸用既濾桶就唔係太多,
主要係馬力既問題,同養菌既效能

大缸唔再係單靠物理過濾,生物過成為主濾方式
我自己24吋缸就用緊富華205,36吋缸大約就富華305~405
富華係意大利牌子,亦係眾多濾桶中較昂貴既一類(約一千港紙)
但佢既設計係物理同生物過濾方面十分出色,
我買左9個月左右,未換過水,只係加番尐水就OK

太貴玩唔起就平平地玩個P-30/E咸(唔記得點串)
大約係平富華20%左右,但效能差少少,睇係你咩要求
銅鑼灣水中情,旺角魚佬都係較為平尐既店舖
你可以係貨品交易到搵佢地既專區睇睇。
回復

地板
回復 我愛爬蟲類 的帖子

濾桶, 明白!謝謝
回復

回復 啊橙 的帖子

感謝CHING咁詳細教導!!
本身我都係諗住用fluval 306,
但係搵搵下舊post睇,就睇到http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=19055
所以我想問下個過濾能力邊個好咁解=]
依家CHING解釋左,我都偏向番去306^^
另外想問問, CHING你既濾桶位置同濾材放置順序係點??想參考下
因為9個月唔洗換水真係好厲害!!!!!
回復

我24吋缸養咗4隻龜都係用緊Fluval305。真係半年後啲水都依然好清,不過我測過nitrate幾高下,所以我都會大概五至六個月換40%水、6個星期換一次炭、8個星期換一次ClearMax!

我個桶:
物理綿-->生化綿-->生物環(主要)-->活性炭+ClearMax
回復

回復 brazil 的帖子

明白明白!多謝CHING解答!!另外問問,如果我唔用炭(除臭),用麥飯石(除毒?..),
咁會唔會過唔到D臭味....定係兩個都用好@@??
回復

回復 kinkwan 的帖子

麥飯石除唔除臭我唔知,因為未用過。不過活性炭嘅作用都係吸味吸毒吸色,所以如缸中落藥一定要拎走啲炭!至於用炭定石,個人喜歡,不過記住一兩個月好更換一次,否則佢地飽和後可能會釋放返啲毒素出嚟!
回復

回復 brazil 的帖子

明白明白!!感謝咁多位CHING!!
回復