香港龜友論壇

查看: 1729|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

~養龜新手多問~

樓主

大家好! 本人係新手有好多問題想請教各位
可能好多字睇得好辛苦..
希望HIGHLIGHT左好睇D..(如內容太多..請直接飛到最下的問題THX)
我以前養過幾次巴西龜BB..
不過無一次成功..
每次買返黎架龜仔都唔會食野..
最後慢慢無反應升左天..

最後一次養龜架情況係咁:
未見過佢食野..
之後發現佢  1)眼睛發炎 2)皮膚爛 3)打哈痴
上黎參考過資料..
龜精靈醫佢..
不過無好轉..最後又係升左天...

之後我唔敢再養龜..
但呢一两年好想再養過..
不過一直未有行動..
我今日買左個龜箱..不過唔敢亂買龜仔住..
想問清楚先..
我有時都會上論壇睇下養龜架資訊..
不過都有好多地方唔明白..
希望各位可以解答我無知又麻煩嘅問題..

↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   ↓   

1. 係濾水器嘅情況..係米要日日換"隔夜水"?
2. 水深係咪要同龜仔身長一樣?
3. 每隻龜大小唔同..喂食份量同次數應該點計?
4. 暖管是必需品嗎?
5. 如何選擇UV燈?
6. 如果唔用UV燈..應該點樣同佢曬太陽?
7. 選購龜仔時點樣睇龜仔健唔健康?
8. 龜前腳係5個爪, 後腳係4個爪?
(見到水族店隻隻都係咁..我以為後腳都受了傷..但再Search相片又好似得4隻?)

謝謝各位耐心睇完嘅龜主

沙發
athrunreina 發表於 2013-3-3 01:05
大家好!  本人係新手有好多問題想請教各位
可能好多字睇得好辛苦..
希望HIGHLIGHT左好睇D..(如內容太多.. ...

1.水可以每日換一半,要留意水溫差。
2.基本上佢地企到係江底既深度就可以,隨慢慢長大而加深水量
3.幼龜可以每日1-2餐,成體龜可隔日或2-3日一餐。
4.非必需品,但如果你想控制好溫差暖管最好配射燈一起用,否則就要定期留意水溫和室溫既變化。
5. uv燈 = 紫外光燈 龜隻不適用。  (uva燈 或UVB燈均不是必需品,最便宜做法可用射燈最代)
6. 直接讓陽光照射到龜殼,唔好隔玻璃。
7.可留意龜既外觀,皮膚有冇異樣,其次掙扎時既力度,是否活躍等。
8.冇留意......

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
yuho + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

板凳
大部分水龜,前兩爪有5隻指

後兩爪有4隻指
回復

地板

1. 係無濾水器嘅情況..係米要日日換"隔夜水"?
有濾水器簡單好多,唔洗日日換水,買個平平地的都有用的。仲可以係龜缸整個水流出來。都是推薦你買好。

2. 水深係咪要同龜仔身長一樣?
水整深點成個龜缸環境多好多空間游水,不過水深過身要整浮台,用格仔板整就平好多,不過有現成的唔洗煩。

3. 每隻龜大小唔同..喂食份量同次數應該點計?有說龜糧量是隻龜的頭唔計頸的大小。幼龜每日餵兩次,每星期試下餵一次蔬果。成年兩三日餵一次都可以,餵多D蔬果。

4. 暖管是必需品嗎?
我唔係香港成日開暖氣唔開窗,屋企長期二十度我冬天無用。但是過冬無枝暖管,總好擔心龜龜就是。最少買個溫度計。

5. 如何選擇UV燈?
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28519&extra=page%3D1

6. 如果唔用UV燈..應該點樣同佢曬太陽?
有小小水係龜缸,有地方等龜龜上岸完全曬乾,放係有太陽又有陰影的地方,等龜龜熱得太耐都可以自己跑去陰影。

回復

其實新手唔養龜BB就會低好多死亡率
新手最少都養6cm以上
回復

我想問如果我有燈有暖管,係咪就咁開燈等佢地係水入面曬就ok?
回復

回復 khip 的帖子

THX你回覆~!
咁啲水都系放左一晚先?定普通水喉水即換?
回復

回復 敏carmanlui 的帖子

THX~我以為店舖啲龜龜斷左爪~HAA..
回復

回復 siumaiguy 的帖子

THX~~1.我係澳門人黎架~呢到好少個啲野買..去D鋪頭問~啲老闆直頭話"養龜洗咩買野啊~!"..唔知比咩反應..買錯又唔知點= =..

我屋企好凍架..如果買暖管~暖管點用??係放水入面??會好大枝架??
回復

i10709394 發表於 2013-3-3 10:35
其實新手唔養龜BB就會低好多死亡率
新手最少都養6cm以上

THX~!好彩未買姐...,咁可能要買過個箱..個箱都幾細下...
回復

athrunreina 發表於 2013-3-3 23:25
回復 khip 的帖子

THX你回覆~!

如果成體龜既話,可以試直接用水喉水換水,但要留意龜有沒有不適應既情況。

如果係幼龜買回來,最好先用隔夜水,等佢適應左你家的水質便可以。

其實最理想就當然隔一夜,不過情況唔方便時亦無需太介意,最緊要慢慢讓龜隻適應。
回復

khip 發表於 2013-3-3 23:30
如果成體龜既話,可以試直接用水喉水換水,但要留意龜有沒有不適應既情況。

如果係幼龜買回來,最好先用 ...

幾大隻為之成體龜???
回復

athrunreina 發表於 2013-3-3 23:33
幾大隻為之成體龜???

睇番你買咩品種,一般都有手掌加一兩節指位長度..龜隻既公母也會有不同的大小身形。

不過除非係街市買,否則旺角水族店買到的一般都不是成體巴西龜。
回復

khip 發表於 2013-3-3 23:35
睇番你買咩品種,一般都有手掌加一兩節指位長度..龜隻既公母也會有不同的大小身形。

不過除非係街 ...

都好大隻BOR~!  我住係對面海~好少選擇啊><~ 其實你地係米都好多空間養龜龜@@
回復

當你一開始買左第1隻龜後就一發不可收拾
1年已多了8隻!!
回復

你養巴西OR草龜係唔洗用咩設備 一個盤就可以 (FOR NOT 苗)
但苗就要暖管 50W就夠
回復

回復 athrunreina 的帖子

暖管要打直放水裡,但打直放要高水位
打橫放的話唔多好但有人咁做,水位唔夠都無法
系咁的話就用濾水出水口用水流對住暖管
水流可以將暖水對流哂系缸裡

暖管管身要放哂入水去,唔系會爆,暖管有o的短身o的架
買時留意管身有無保護罩,無的怕龜龜燙到
回復

回復 i10709394 的帖子

haha 同意!!!我都養左6隻=]