香港龜友論壇

查看: 4466|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

龜龜有傷口~~

樓主
今天我發現我隻巴西龜頸有白色野~~   我估計俾暖燈辣親,  同埋胃口差咗, 我應該買咩藥俾佢搽好??    請各位c hing幫忙~~  謝謝~~

沙發
外傷很容易處理!用清水洗傷口後,搽典或紅藥水,干養1小時,一天两次!
回復

板凳
dickasoo 發表於 2013-2-28 11:45
外傷很容易處理!用清水洗傷口後,搽典或紅藥水,干養1小時,一天两次!

但係佢胃口好似減少????  係咪受傷影響食慾???
回復

地板
平日餵幾多糧?龟有幾大?
回復

dickasoo 發表於 2013-2-28 12:12
平日餵幾多糧?龟有幾大?

一日兩餐,  只係一隻龜苗~~
回復

這種天氣一日一餐己非常足夠!不要過度餵食!

特別是新買的龜苗!暗病特別多!

最要是水干淨
回復

dickasoo 發表於 2013-2-28 12:20
這種天氣一日一餐己非常足夠!不要過度餵食!

特別是新買的龜苗!暗病特別多!

我餵開一日兩餐非常好胃口, 但宜家都會嘗試一日一餐, 但胃口仍然好小, 我怕佢有其他病, 因之前換水佢唔知會唔會有小小感親???  打過噴嚏!!

至於水我一日換兩次了!!

我想問佢呢個傷口算唔算嚴重???
回復

一日換兩次換水?為何不加過濾!
傷口唔算嚴重!只看相片不象湯傷!
似真菌感染!水龟的真菌感染很小問題!一般搽典自已會好返!
不影響食慾!當然這只表面看得出的問題
不放心就看醫生!
回復

dickasoo 發表於 2013-2-28 12:35
一日換兩次換水?為何不加過濾!
傷口唔算嚴重!只看相片不象湯傷!
似真菌感染!水龟的真菌感染很小問題! ...

本應有加過濾, 加咗後見佢好唔自在, 好似好驚咁,
我見呢個情況, 咪唔加濾 , 自己勤力換水囉!
始終自己勤力換水好過濾水器,
加上我個缸細, 換水唔算好麻煩!!

好的, 謝謝你解決問題, 我會試試呢!!
優典, 紅藥水係咪藥房有得買嗎????
回復

加過濾有助水質改變及水流(運動)
(好唔自在, 好似好驚咁)???????匆把龜當人養!
自己換水天氣冷風險大!
用碘藥膏(湯火膏)藥房有得
回復

dickasoo 發表於 2013-2-28 12:52
加過濾有助水質改變及水流(運動)
(好唔自在, 好似好驚咁)???????匆把龜當人養!
自己換水天氣冷風險大!

真的嗎??  有的人話自己換水比有濾水器好呢!! 更加乾淨!!
好的, 我再考慮吓!!

對的, 換水過程中我都怕佢冷親, 尤其是冬天!!

哦, 原來碘藥膏, 你括住湯火膏係咪醫辣親同有真菌感染都得嗎???
回復

其實養巴西可以唔洗任何器材,自己換水,自然過冬,其實更健康,同容易打理,照相片情況黎睇唔算好嚴重,唔肯定係唔係俾暖燈辣親,你可以乾養,直接滴龜精靈落個傷口果度,幾日就好。

同埋巴西其實唔怕凍,唔會話換下水都凍親,好粗生,過分緊張反而會養死龜,個人意見,不喜請插。
回復

肥肥龜 發表於 2013-2-28 14:28
當然唔會插你啦, 你地的意見對我好重要呢!!  我始終第一次見到呢個情況, 你話用龜精靈, 干養, 要干養幾耐 ...

你係一個好主人,其實龜,尤其是巴西,係好易養,一個兜,一人餵一次,5cm以上可以隔日餵,成體兩三人餵一次都得,如果皮膚有問題,就可以乾養,乾成日都無問題,乾幾日,每日可以落半個鐘頭水,比龜飲下,同食野,其餘時間乾養,直接滴龜精靈落個傷口度。

溫差呢D野,其實唔會大得去邊,我D龜由苗開始就冬眠,石金,草鱷巴,中美北美旦龜,所有龜全部水喉水直接養,初初我都會養下水,宜家就直頭直接用水喉水,所有龜都好健康,所以其實唔洗太緊張
回復

SnappingTurtle 發表於 2013-2-28 13:34
其實養巴西可以唔洗任何器材,自己換水,自然過冬,其實更健康,同容易打理,照相片情況黎睇唔算好嚴重,唔 ...

當然唔會插你啦, 你地的意見對我好重要呢!!  我始終第一次見到呢個情況, 你話用龜精靈, 干養, 要干養幾耐??   幾多個小時???

同埋聽人講龜苗換水唔可以溫差咁大喎??  對嗎???

我好難唔緊張, 佢小小問題要買藥醫, 佢藥水, 龜糧仲多過我睇醫生既藥同食物呢!!
回復

SnappingTurtle 發表於 2013-2-28 14:35
你係一個好主人,其實龜,尤其是巴西,係好易養,一個兜,一人餵一次,5cm以上可以隔日餵,成體兩三人餵一 ...

真的嗎??  之前初初養真係用個兜, 完全無龜糧, 俾小小菜, 用水喉水, 點知得來白眼病, 要買黑藥, 又買眼藥水!!  後來先至知龜苗唔可以冬眼, 要有暖管保暖, 先至買好多器材, 已經每天換兩次水,  皮膚都有受到感染~~~ 有d人話粗養, 有d話要注意水質, 及溫度問題去養, 有時都搞亂呢!!
回復

肥肥龜 發表於 2013-2-28 14:44
真的嗎??  之前初初養真係用個兜, 完全無龜糧, 俾小小菜, 用水喉水, 點知得來白眼病, 要買黑藥, 又買眼藥 ...

哈哈,粗唔粗養呢D你自己決定,你覺得邊樣好就邊樣
回復

SnappingTurtle 發表於 2013-2-28 14:45
哈哈,粗唔粗養呢D你自己決定,你覺得邊樣好就邊樣

哈哈哈!!  我當然想粗養啦, 其實點養唔緊要, 最緊要佢健健康康成長係我最大心願!!
回復

回復 肥肥龜 的帖子

我覺得水溫比較重要,我換水會加熱水,等佢落水唔會冷親,我用cheap cheap過濾,係當水流,仲要有時一星期先換一次水,年幾都無出事!日日晒燈!
回復

肥肥龜 發表於 2013-2-28 10:43
今天我發現我隻巴西龜頸有白色野~~   我估計俾暖燈辣親,  同埋胃口差咗, 我應該買咩藥俾佢搽好??    請各位 ...

金霉素或 silvirsulf cream,這個部位較難搽

小心搽

(金霉素有眼膏,眼藥水及注射濟)香港一般藥房無...........點解要教人用?  發表於 2013-3-1 11:13
回復

冇錯;比暖燈辣親;我巴西冇+溫;
回復