香港龜友論壇

查看: 3416|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

淺綠色,咩來

樓主

肚呵嗎? 為何是淺綠色?生蟲?消化不良? 只喂M+水果糧。
胃口尚可。

沙發
師兄你講緊乜野淺綠色? 有無相?
回復

板凳
please help !!!
回復

地板
腸胃炎,你餵過咩??
回復

停左生果糧!!淨餵M或sudo糧啦
回復

好可怕!细呢隻6-7cm, 疴幾多淺绿色物,無味,
呢外一隻9cm,相同食糧咩事都無,

我都覺系腸胃炎,請問有藥吗?

回復

有冇人知痾淺綠色要點醫呀?
救龜一命,勝七級浮圖。
回復

Phenixhk 發表於 2013-2-28 14:02
有冇人知痾淺綠色要點醫呀?
救龜一命,勝七級浮圖。

咪同你講左囉
回復

請問驶吾駛落藥?
回復

Phenixhk 發表於 2013-3-2 17:41
經師兄上門睇過,最大機會誤食最近換嘅底材-樹皮,傷了腸道,之後感染,發炎、
因已非常弱,但因無再疴,比 ...

師兄,多囗問句,我見你D底材唔似樹皮,似木碎,因我好少見人用呢种底材,多數都係用紅土或紅樹皮,呢隻底材係爬店教你用架?
回復

水果糧好比人類的零食, 不能作主糧!
回復

麻煩了,不吃糧,無精神,無反應!
Reptoboost 冲凉先有反應!
回復

你e啲綠色屎來頭唔小的,你隻龜體內的益生菌已死的七七八八,兩種情況造這樣,一原蟲二是嚴重的細菌感染,
現在最好不要餵任何食物,因會加重他明負擔,用0.5ml的CCF草粉+益生菌(不是用BAC),一日ff他一次,直至他all屎正常為止,如係醫生就會比小小抗生素.
不過以上藥物我都唔知邊到買到,上次我隻哥紅食果啲是醫生開的,所以唔知邊到買到.
我上次黃腿杜蟲用的最後一撙的CCF草粉,都送左比奇蹟師兄醫龜.
回復

已完全無晒力,好似睇住佢死,好難受的感覺,我哭了!
回復

去睇獸醫吧
回復

Phenixhk 發表於 2013-3-2 13:25
已完全無晒力,好似睇住佢死,好難受的感覺,我哭了!

快啲睇醫生啦~~~~ 遲咗你會後悔~~~
回復

呢個壇最PK就係有D廢人龜友或有錢龜友, 成日都叫人 睇醫生、睇醫生、睇醫生、睇醫生、睇醫生, (唔係講你keroppi小豹姐), 乜都叫人睇醫生,

人地上黎問就係想得到解救、幫助.  好多人都有經濟問題, 我見過真人呢到好多都係中學生男仔女仔, 有D仲係中1生。 又或者佢地心理唔平衡,屋企人心理唔平衡: "買隻$350-550既龜, 睇一次醫生都要殺你$600-800,仲貴過人醫! 痴媽筋!"

呢D成日叫人睇醫生既人,鬼唔知你阿媽係女人咩?!  有頭髮邊個想做辣厘?!

所以過去15年來(我15年前中學時養過盾同水龜), 大家龜友及爬店一齊研究出一些市面上既成藥, 幫龜友, 係大家既經驗及實踐成果, 好似: 黑藥、掃蟲王、AZOO、Bio杜原蟲藥、抗生素眼藥膏、teramycin、金錢草、電解水、BAC、Reptoboost、保礦力、葡萄糖粉、Bio杜原蟲藥禁左之後既M藥...等等等等.  救過無數咁多龜.

但永遠都有一班PK打手, 又或者成日睇醫生既病君, squares, 動不動就叫人去睇醫生, 狂插D教人用藥既龜友, 好冇癮............... 所以依家大家都唔敢或唔願意幫新人,教新人用藥.  呢個壇已死.

唔通你地希望教訓D新人, 如果唔睇醫生, 你隻龜就等死啦??!!  拖下、盼下、等下回覆, 病情由淺至深,跟住嚴重, 跟住RIP....

其實你地講一句 "睇醫生啦", 間接害既人仲多!
回復

經師兄上門睇過,最大機會誤食最近換嘅底材-樹皮,傷了腸道,之後感染,發炎、
因已非常弱,但因無再疴,比咗吾知咩佢浸,不宜再搞其它嘢。亦换回草粒,比師兄閙好地地换咩底材呢!
而Reptoboost有反應,继續浸,希望捱到。
回復

正費人!淨譏識用錢來作比較,生命無價,你病左唔好去養和睇醫生.食黑藥、掃蟲王、AZOO、Bio杜原蟲藥、抗生素眼藥膏、teramycin、金錢草、電解水、BAC、Reptoboost、保礦力、葡萄糖粉、Bio杜原蟲藥禁左之後既M藥...等等等等...........................笨.

你阿媽唔洗比錢買你,是all你出來的,所以你一毫子都唔值,你病左洗乜睇醫生呀!

樓主,唔係話你.sorry!
回復

alva0914 發表於 2013-3-2 18:19
師兄,多囗問句,我見你D底材唔似樹皮,似木碎,因我好少見人用呢种底材,多數都係用紅土或紅樹皮,呢隻 ...

衣隻應是zoomed的柏樹木碎,我用過好長時間來養星和紅腳,是冇問題的,不過用耐左後會生啲白色甲蟲仔,未唸到點解決這問題,所似現在暫時唔用.
回復