香港龜友論壇

查看: 1841|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

銀行卡一問

樓主
有冇邊間銀行有得申請18歲以下既卡 , 我今年17歲 , 想整個戶口有張卡 , 可以草錢係銀行同出街有得係D機度撳錢 , 唔知有冇呢樣野 , 定係一完要夠18歲先得?
沙發
父母是但一個同你去申請戶口
回復

板凳
回復 chifong 的帖子

有邊間銀行可以提供上面既服務
回復

地板
以上我是轉post 別人網的解答

只要你滿11歲,基本上每間銀行都會比你用自己個名開,不用家長簽名(但記得 開戶口,銀行會要求 有你自己姓名的住址證明,3個月內有效期的政府部門/公共機構信件)。
另外,提款卡一般只會比滿16歲申請,你可以打電話問左銀行才開戶,免得白行一趟.但如果你不要提款卡,你都可以用簿仔到銀行取$,轉數等(如果無提款卡,你要到銀行排隊,那麼, 你就不要選擇大型銀行啦,排隊都排死)

2.可唔可以要求佢唔好寄月結單去屋企嫁?答: 簿仔戶口是不會有月結單的,月結戶口才有。而且住址 跟 通訊地址是可以不同的,你可以要求通訊地址是哪裡都可以,   而 且不用證明文件。

3.如果唔寄去屋企,佢會點比你知d 數呀?會唔會有網上銀行果類...??答:d數,打簿仔睇翻。

4.我知有d銀行申請左提款卡之後會把卡和密碼一起寄到屋企,可唔可以要求佢唔好寄黎,等我親自去攞卡同密碼?答:不可以! 基於保安理由,銀行一定要寄其中1樣給你~  

5.係唔係冇最低存款額嫁??答:最低存款額是乎你開那種戶口,例如恆生,中銀的普通戶口都要$5000~另外,恆生ATM戶口 &中銀提存易戶口就沒有最低存款額,但你每次到櫃位辦理提取現金,轉帳支出交易都會收取$20手續費
開銀行户口果時要ready幾多錢??答:每間銀行 &戶口種類 開戶要入的金額都有所不同。  
都是那句:先打電話向銀行問清楚後,才去開戶。
回復

補充:未18歲需要家長陪同!
回復

Thanks you
回復

中銀埋得囉

我都係16歲去申請個活期存錢

聽講18歲之後要再申請  唔係既話戶口唔夠5千會扣錢
回復

回復 4848 的帖子

聽講扲卡要比50$年費 , 唔知係唔係呢....
回復