香港龜友論壇

查看: 1577|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

龜殼及腹甲的問題

樓主
我今天發現龜龜殼邊翹起, 可能昨天晒太陽時唔小心撞跌佢!!  佢宜家咁樣會唔會影響健康, 暫時都見佢食得, 訓得, 玩得, 痾得......

請問大家有無得補救??  同埋會唔會影響佢健康!!  或者買咩藥醫好佢??  另外佢既龜殼龜腹甲有無毛病???  會唔會有爛甲既情況??   謝謝各位指教!!

龜殼邊微微翹起

龜殼邊微微翹起

沙發
請好心ching 幫忙解答我的問題,謝謝各位
回復

板凳
我唔識... 但好奇一問...

你隻龜仔幾大隻啊?
佢由幾高跌落唻? 同埋... 翹起果邊係咪著地果邊?
回復

地板
e哩va啦 發表於 2013-1-18 09:56
我唔識... 但好奇一問...

你隻龜仔幾大隻啊?

佢係龜苗來, 好似手掌咁大, 佢跌果時碰到床邊, 然後跌去床隙,  當時我無睇清楚翹起係咪著地, 但我估計應該係!!  最重要想知翹起咗部份會唔會影響佢健康??

另外我見到龜殼比較淺色, 開始無咁綠, 唔知咩原因呢???
回復

回復 肥肥龜 的帖子

其實我唔曉架, 雖然養咗好多年龜, 但係無乜呢d知識...
但係龜殼淺色的話, 我記得以前睇過下, 好似話係因為少曬太陽既原因...
而你話翹起, 會唔會就係因為曬得少?
不過我諗佢仲好精靈無乜呆呆咁的話, 應該ok既~~~ 我估... ^^"
回復

e哩va啦 發表於 2013-1-18 12:04
回復 肥肥龜 的帖子

其實我唔曉架, 雖然養咗好多年龜, 但係無乜呢d知識...

無問題, 多謝你意思, 好可能晒得少都係其中一個原因啦, 你係咪每日都幫龜龜晒太陽??   或是照燈架??  如果買燈係咪要買UVB燈比較有較呢??
回復

回復 肥肥龜 的帖子

我唔係架, 返工點會可以日日比佢曬咁好吖~~~
只係放假有空閒時間就會拎佢哋出唻曬下咁吖~

龜放响房, 日頭有d太陽既散光照到咋.., 所以我隻巴西殼都好淺色, 唔靚
最近比咗射燈佢哋保暖, 無放uvb啊... 有打算過加的, 但係啱啱轉咗缸無耐, 睇定d先加比佢哋...
uvb 都好似比較貴... ^^"
回復

e哩va啦 發表於 2013-1-18 14:10
回復 肥肥龜 的帖子

我唔係架, 返工點會可以日日比佢曬咁好吖~~~

咁又係, 其實顏色唔係重要, 我怕影響佢健康啫, 話晒我隻仲係龜苗, 照顧佢唔好就好易出事, 所以我先至問其他人!!

係丫, 買UVB燈真係幾貴, 淨係個燈膽都要過佰!! 雖然緊張龜龜, 但真係有點不捨得!!  但聽店員提議可以買鈣片,   妳有買俾龜龜食嗎??
回復

回復 肥肥龜 的帖子

無食鈣片啊
回復

吸收鈣都要有陽光曬架,人都一樣
店員可能見你唔買UVB都賺下鈣片O既錢

唔買咪冇咁凍得閒帶佢出街曬,或者得閒拎佢去屋企有陽光地方曬下~我之前冇UVB都係咁做
回復

winnietran 發表於 2013-1-29 15:33
吸收鈣都要有陽光曬架,人都一樣
店員可能見你唔買UVB都賺下鈣片O既錢

我都知道俾佢晒唔好關窗,  但浸開有暖管的溫水, 如果放係出街或屋企而唔關窗, 龜龜實會凍親呢!!  變咗有感冒,  如果放係透明膠箱到, 會唔會同關窗原理一樣, 吸收唔到紫外線囉~~
回復