香港龜友論壇

查看: 2315|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

求chem神教chem

樓主
就考試了lol
f.5chem 有冇人識: (
沙發
唉 我f.3 Chem已經大炒
回復

板凳
回復 jimmysiau 的帖子

放下成見啦lol
如果得既我建議你唔好讀lol
因為真係幾難
回復

地板
一齊討論下~
我讀過F.7CHEM,依家大專BIOTECH
回復

上少啲網,溫多啲書 補下習 一定得
回復

回復 leungtracyhk 的帖子

好啊: (
A student bubbled sulphr dioxide gas in to acidified potassium permanganate solution

Write an ionic half equation for the reduction in this reaction
回復

回復 ricoleung 的帖子

已經努力溫緊: (
回復

加油
唔好再覆我
專心溫書
回復

ak-ding 發表於 2013-1-3 16:36

好啊: (

2(MnO4)-  +2H2O  + 5SO2  ----> 2Mn2+    +  5(SO4)2-   +  4H+
回復

我諗左好耐點解係mno4-
回復

ak-ding 發表於 2013-1-3 16:47

我諗左好耐點解係mno4-

potassium permanganate solution 化學式係KMnO4,  係溶液入面, 會離解出K+離子 同埋 (MnO4)- 離子

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ricoleung + 1

查看全部評分

回復

咁點解reduction 會係佢既@@
都係唔明
回復

回復 ak-ding 的帖子

相信你應該知道reduction的定義,其中可以是該元素的Oxidation number下降,
要知道哪種ion進行reduction,可以看Oxidation number的改變,
係potassium permanganate solution入面,有2種ions, K+ & (MnO4)-
如果是K+進行reduction, K+會變成K , Oxidation number由+1下降至0
如果是(MnO4)-進行reduction,  (MnO4)-會還原成Mn2+ , Oxidation number由+7下降至+2
由Oxidation number的改變看來, 兩者都是進行reduction的, 但還有其他因素影響, 就是離子的活潑性, 可以看看電化序(electrochemical series), 這是一個表示著離子活潑性的表,
(MnO4)-離子在電化序中的位置高於K+離子, 正正代表著如果進行reduction, (MnO4)-離子會比K+離子優先進行reduction

回復

leungtracyhk 發表於 2013-1-3 17:54

相信你應該知道reduction的定義,其中可以是該元素的Oxidation number下降,

是電化序嗎?我是中文教學的- -..而且化學很差
E次中考= =就系搞錯晒+1 -1 ..調轉左 頂.唯一明既地方都錯左
回復

回復 大win神 的帖子

對啊,是電化序~~
我F.4-F.7讀CHEM都是用中文的,但現在大專,全英了..也是慢慢適應,沒事是難到我們的
看得多,對得多,做得多,就會明白了~加油
回復

咁so2點解係oxidation呢
回復

當一樣野進行reduction,另一樣野就進行oxidation~
2(MnO4)-  +2H2O  + 5SO2  ----> 2Mn2+    +  5(SO4)2-   +  4H+
(MnO4)-進行reduction,  SO2就進行oxidation
由Oxidation number睇, SO2變成(SO4)2- , Oxidation number由+4上升至+6, Oxidation number上升就係Oxidation~~
而H2O就無做過任何野,你又可以睇Oxidation number既改變, H同O既Oxidation number都無變到,所以唔係H2O做Oxidation
回復

F.5 level CHEM REDOX 成日都見KMnO4,K2Cr2O7 Or Cl2 做OA
我唔知DSE LEVEL CHEM 識Reduction potential 未,
但可記下MnO4- =1.55,Cr2O7(2-)=1.33,Cl2=1.8,
因為佢地9成9都係OA 既角色
回復

如果你話PHY CHEM BIO,
CHEM 會係最易讀既一科
自己係AL人
回復

wing1216 發表於 2013-1-3 19:43

如果你話PHY CHEM BIO,

PHY最難好似係
回復