香港龜友論壇

查看: 1259|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

地圖問題

樓主
大家好, 係係呢度新人, 請多多指教 ^^
我家有一隻大巴西及兩隻小地圖, 放响房度養

兩隻小地圖我買咗3個月度啦, 買回唻果陣得5蚊銀咁大, 而家大概1.5"大, 一隻size 大少少, 一隻size 細少少的

兩隻買回唻3-4日度開始先食糧, 跟住開始凍, 我就加咗個小暖管比佢哋, 但係大少少果隻就一路好中意離開水趴响度瞓覺, 又唔點食嘢
我無燈照架, 但房既溫度比出邊暖好多的, 怕唔怕凍親佢呢?  其實我想問, 佢係咪自我各眠咋? 因為買回來無耐, 佢一路都好中意瞓覺, 又唔食...

但細少少果隻就一直都好中意响暖管附近, 又好大食, 而家仲大隻過大少少果隻...

佢兩個好極端....
沙發
會食野 有加溫就無咩大問題 就算係冬天 有陽光時龜都會上岸晒背 請放心
回復

板凳
回復 lee25576031 的帖子

我有暖管噃, 係佢唔中意落水同中意趴响岸上邊瞓覺... 有太陽照都係咁...zzZZ
回復

地板
e哩va啦 發表於 2012-12-24 12:57
回復 lee25576031 的帖子

我有暖管噃, 係佢唔中意落水同中意趴响岸上邊瞓覺... 有太陽照都係咁...zzZZ{:17 ...

巴西和地圖混養?   

水溫幾多?    如果冇燈既話,水溫和室溫唔好相差太大。

留意下上水個時大地圖有冇傷口,有可能係俾其他龜咬過所以唔敢落水。

另外如果隻地圖成日訓,試下食野時俾佢浸bac,減少餵食份量,睇下會唔會有機會係腸胃唔舒服。

正常龜隻係活躍的,成日訓大多數有病,只係嚴重與否,平時俾咩佢食你?  每餐食幾多?
回復

回復 khip 的帖子

大巴西同地圖分開養架

成日瞓果隻地圖好中意趴响岸邊瞓, 但係一換水等等佢就好活躍

我房室內幾度我又唔知... 因為無溫度計... 但係水溫既暖管我教咗28度, 而溫度計顯示都有25度
但其實佢幾多度都好中意咁瞓覺, 好少見到佢食嘢, 就算早排暖d, 又曬太陽佢都係好中意瞓覺, 但一換水佢又無嘢, 好活躍...

初初我放咗地圖响公司度養, 因為我在窗邊, 可以比佢曬太陽, 又可以成日見到佢
但係後來公司同事有意見, 我就拎返屋企養lu..
不過屋企, 我只可以放响房度養, 地方有限, 所以我打算換過一個玻璃缸將大巴西同兩隻小地圖混養, 但會用隔板隔開

不過濾水係一個問題! 因為放响房, 唔想太嘈太大水聲..., 請問有咩好提意?
本人一路都係用開潛濾, 但係都唔係好夠力, 點算好呢??
回復

e哩va啦 發表於 2012-12-24 15:25
回復 khip 的帖子

大巴西同地圖分開養架

我諗你索性係地圖個江加多點水   夜晚就倒咁D留個陸地出黎
睇落你冇位俾地圖玩和游水
回復

回復 khip 的帖子

呢個缸係因為我本來放响公司度養先買的...
加多咗支好短身地暖管後, 的確無乜位比佢哋游水...

但如果好似你咁講, 加多d水比佢哋游, 夜晚先倒返d水出唻, 咁佢哋日頭咪要游十幾個中頭水, 無得上岸抖囉... ?
回復

e哩va啦 發表於 2012-12-24 15:38
回復 khip 的帖子

呢個缸係因為我本來放响公司度養先買的...

唔會既, 你加1吋水到,佢可以用腳撐起呼吸, 或者係水底休息...上落唔會好晒時間同費力。

因為你個膠箱唔夠兩隻地圖玩..唯有加深水等佢多點活動空間。
回復

回復 khip 的帖子

好啦~~ THANKYOU
回復