香港龜友論壇

查看: 6975|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

龜龜打噴嚏

樓主

我隻紅耳巴西龜,佢昨晚打咗幾個噴嚏,但暫時又唔見佢流鼻水開口呼吸等症狀。反而仲幾活潑下, 周圍爬來爬去!!  但佢宜家滴緊黑藥同眼藥水的!!

想問下呢,龜會唔會好似人咁,冇病冇痛都會打乞痴呢? 或是真的有感冒呢??  

另外, 佢好多時浸係水底, 會唔會有問題呢???   謝謝各位指教!!

沙發
留意下水溫吧..
但我家那只在夏天突然一個噴嚏, 然後一行鼻水掛在鼻孔上.....
就馬上抓她去洗臉... 就沒事了...
回復

板凳
肥肥龜 發表於 2012-12-14 16:14
我隻紅耳巴西龜,佢昨晚打咗幾個噴嚏,但暫時又唔見佢流鼻水開口呼吸等症狀。反而仲幾活潑下, 周圍爬來爬去 ...

暫時可以唔洗用藥  但你要注意水溫和室溫   陸地既温差會否太大

作出調節  唔好俾溫差大個5度或以上
回復

地板
evelyn_hml 發表於 2012-12-14 16:36
留意下水溫吧..
但我家那只在夏天突然一個噴嚏, 然後一行鼻水掛在鼻孔上.....
就馬上抓她去洗臉... 就沒事 ...

自從佢病過後我都注意佢水溫,我都等水暖咗先至放龜龜落水呢。  你隻龜龜係夏天先打噴嚏?  佢去洗個臉就冇事,應該唔大問題喎。
回復

khip 發表於 2012-12-14 19:06
暫時可以唔洗用藥  但你要注意水溫和室溫   陸地既温差會否太大

作出調節  唔好俾溫差大個5度或以上 ...

啊!  唔好用藥?  點解?  我之前問過呢度龜友話叫我滴多幾日藥呢,驚佢未好得晒。

我都盡量水溫同室溫唔會相差太大!   不過今天好似冇咩打噴嚏呢
回復

肥肥龜 發表於 2012-12-14 20:24
啊!  唔好用藥?  點解?  我之前問過呢度龜友話叫我滴多幾日藥呢,驚佢未好得晒。

我都盡量水溫同室溫唔 ...

要睇番你係偶爾一之次 還是持續都係咁

如果只係昨晚有呢個情況  今日已經冇   咁落藥黎做乜??

龜龜靠自身抵抗力康復比任何藥更好
回復

khip 發表於 2012-12-14 21:22
要睇番你係偶爾一之次 還是持續都係咁

如果只係昨晚有呢個情況  今日已經冇   咁落藥黎做乜??

我今次俾黑藥同眼藥水佢滴,並不是醫昨晚的噴嚏,而係一個星期前的白眼病。為了切底痊癒,所以要滴多幾日啫。只不過昨天發現佢有幾聲噴嚏,所以問大家佢係咪病倒。
回復

肥肥龜 發表於 2012-12-15 01:35
我今次俾黑藥同眼藥水佢滴,並不是醫昨晚的噴嚏,而係一個星期前的白眼病。為了切底痊癒,所以要滴多幾日 ...

我都係個句,留意番水溫和陸地既溫差,只有溫差過大或轉變得太快,才會令龜隻有類似既情況。

另外黑藥如果龜隻已經冇呼吸道感染既問題,就唔好再用藥。   長時間用有師兄講過會有抗藥性。
回復

khip 發表於 2012-12-15 01:40
我都係個句,留意番水溫和陸地既溫差,只有溫差過大或轉變得太快,才會令龜隻有類似既情況。

另外黑藥如 ...

哦!  係丫,咁我唔用藥啦!  tks
回復

khip 發表於 2012-12-15 01:40

另外黑藥如 ...

我仲想問如放水俾佢,佢好多時浸係水裏,小上岸,係咪都有問題呢?
回復

肥肥龜 發表於 2012-12-15 02:56
我仲想問如放水俾佢,佢好多時浸係水裏,小上岸,係咪都有問題呢?

都唔一定既   你睇番隻龜係水係生猛海鮮  定係死魚一條   

生生猛猛唔洗擔心  有可能係水較暖所以佢留係水入面   又或者其他原因
回復

肥肥龜 發表於 2012-12-14 20:16
自從佢病過後我都注意佢水溫,我都等水暖咗先至放龜龜落水呢。  你隻龜龜係夏天先打噴嚏?  佢去洗 ...

對.. 這叫..鼻敏感?
回復

evelyn_hml 發表於 2012-12-19 13:16
對.. 這叫..鼻敏感?

嘜龜有鼻敏感咩??
回復

肥肥龜 發表於 2012-12-19 15:41
嘜龜有鼻敏感咩??

冇架... 只是我咁叫
回復