香港龜友論壇

查看: 2665|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

請手求指教!缸告和濾桶的選擇!

樓主

我是用開膠箱和潛濾
膠箱19"*9" 養了一隻黑蛋(7CM)和一隻刀蛋(8CM),
而潛濾現在都是不夠力的,大約2天便換一次水
近來工作放面有所提升,所以工作比較忙和多了OT..
所以現在想換一個大缸和濾桶,這幾天看了很多文章,多是關於濾桶的問題
大多都是以下的牌子
EDEN511-522系列
ATMAN CF 600
FLUVAL 205
相對價錢排列,以CF600最為給引,
而小弟我是打算買一個缸約24"*15" ,水深會是約8-10CM
看了很多文都是說FLUVAL 205最好,反之EDEN系列比較參差,而CF600很少人提到
希望大大們比多少少意見,這3種會是比較平穩,
如果濾桶放在缸的下面我唔得呢?
其實我好多都看不明白養菌這些問題...

還有缸的問題,係魚街買的現成和出去訂做的價錢會差好多?

看了很多文都是去(上下)奇買會便宜一些,這個有待我了解完出去再定奪了
而我的理想價錢(缸和濾桶)都預算是1000-1500左右吧
請師兄們指點迷津, 謝謝

沙發
個人傾向日日/隔日換水  保持膠箱養
換水都5使5分鐘
回復

板凳
養菌開頭我都睇唔明
總之就係濾水器入面有樣提供大表面積的東西
作為細菌溫床,咁就算換左水或者洗缸,都可以保留細菌等佢地生番出來
通常都係堆膠圓桶形粒粒,我個濾仔的就係個膠毛板
回復

地板
MichaelL 發表於 2012-12-11 20:02
個人傾向日日/隔日換水  保持膠箱養
換水都5使5分鐘

只換水當然不用5分鐘,仲要洗下個缸,換下潛濾綿,洗下個吸水位,用水力沖下個摩打位,唔沖連水都上唔到,我換一次水用15-30分鐘呀
回復

biocops202 發表於 2012-12-11 19:37
我是用開膠箱和潛濾
膠箱19"*9" 養了一隻黑蛋(7CM)和一隻刀蛋(8CM),
而潛濾現在都是不夠力的,大約2天便換一 ...

Fluval我未用過, 不過eden對我黎講OK,好滿意,反而如果你付擔得起就唔好考慮atman。

回復

預算有1000-1500好好買啦1個24吋缸350左右我都係養1黑旦1刀蛋用p30濾桶750左右10吋水啲水一個月唔理都好清1個月換一次白棉同炭
回復

你啲旦都有7-8CM可以多啲水多啲活動空間
回復

覺得伊罕幾好亚刀~
回復

khip 發表於 2012-12-12 13:12
Fluval我未用過, 不過eden對我黎講OK,好滿意,反而如果你付擔得起就唔好考慮atman。

...

用Eden我想會買521
回復

k6102010 發表於 2012-12-12 13:46
你啲旦都有7-8CM可以多啲水多啲活動空間

就係想比多d空間佢地,所以先換缸,換左缸,我間房換水洗缸唔放便,所以買濾桶!
仲有隻刀蛋唔知係唔係傻左,明知黑蛋唔like攪佢,黑蛋一定開口打,隻刀蛋係都要攪佢,但係佢又閃得快,次次咬唔中,唔中佢又攪,都唔知佢想點,所以換大少少缸,可以用格仔板分開下先!
回復

24吋缸 用筒但水位好似太淺, 養蛋龜大可盡高水位啦
筒我只用過2隻EHEIM, 貪佢D 生物珠養菌好
回復

biocops202 發表於 2012-12-13 12:07
用Eden我想會買521

買522會好點
回復

另我想問透明大膠箱邊度有賣,粉嶺日本城,家品屋都有,但唔係好透明!
回復

biocops202 發表於 2012-12-14 10:20
另我想問透明大膠箱邊度有賣,粉嶺日本城,家品屋都有,但唔係好透明!

魚街鋪頭有
回復

預算千幾,咁係買富華啦!好正
回復

我最後都係買左522,上下奇都要720...我諗富華都要8XX以上
回復