香港龜友論壇

查看: 2704|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

黃緣應在室外過冬

樓主

請教各師兄,本身黃緣係天台養,只用膠箱比水盤養,已是成體,(本身住新界氣溫比較低)冬天要不要放回室內?
沙發
我隻8角仲未好highhigh甘= =''
我冇keep溫等佢冬眠-.-
回復

板凳

11月溫差太大又時暖時熱!我仲未打算比佢地渡冬!我和你養既方法差不多,不過我是室內!

12月頭比佢便便晒後不再餵食,其實龜龜在温度下降自己會唔食野,龜在感到温度低底下自然會訓進入冬眠不會太刻意保温…除非龜龜體質麻麻…
渡冬我準備椰泥在箱,旁邊放兜水,佢自己會識撬洞活埋自己,定時灑水比d泥保持濕潤…回暖佢地自然會醒!(我自己個做法)
回復

地板
回復 jellyfish 的帖子

師兄,請教一下如果我而家開始唔餵會唔會太早?定餵到1/12先停?

同埋比佢冬眠既話係咪放出出面好d?室內會唔會太暖?冬眠緊果時有冇特別野注意?今年第一次比黃緣冬眠(11年苗) ~
回復

回復 leoyuchiu 的帖子

11月溫差太大又時暖時熱!咁早唔比食唔係咁好,如果温度低龜龜自然唔食野,
我會放回暖身地方!到12月頭我會放較低温地方,室外室內睇主人喜好12月頭比佢便便晒後不再餵食,其實龜龜在温度下降自己會唔食野,龜在感到温度低底下自然會訓,渡冬準備黃泥或椰泥在箱,旁邊放兜水,佢自己會識撬洞活埋自己,定時灑水比d泥保持土壤濕潤…回暖佢地自然會醒!
唔好經常撬開d泥睇佢…如果温差太大容易整病隻龜,如果天氣唔穩定時凍時暖,担心健康先輕輕撬開少少泥按下佢地手或腳,看看有冇反應,雖然訓緊有外來刺激都會郁一郁!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
leoyuchiu + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

4CM大可唔可以冬眠?
回復

冬眠渡冬按鈕
資深龜友的精華,大家可以重温一下
回復

回復 jellyfish 的帖子

thx師兄,我諗住用水苔instead of泥, 方便打理..想問用泥比佢冬眠有咩好處?
回復

回復 matthew2001 的帖子

如果龜苗不太合適!你可以買暖燈比佢保温!
回復

回復 leoyuchiu 的帖子

泥灑水後濕潤性高不容易令龜殼太乾,恆温較好可混少許水苔令泥土鬆散些!
回復