香港龜友論壇

查看: 2671|回復: 10

有冇人睇左少年Pi的奇幻漂流(討論劇情)

其實呢套戲一d都唔深, 劇情簡單, 想表達既野都好簡單:
呢個係一個追尋人生真理既故事.
(1)主角既多神信仰, 暗示追尋真理係不需要介意用什麼方法, 條條大路通羅馬.
(2)主角與親人失散, 獨自在救生艇. 表達人生是孤單的. 出生時是一個人, 死去時也是一個人.
(3)老虎代表理性, 主角代表感性. 看似水火不容, 其實是可以互相依靠.
(4)食人島是假的信仰, 假的真理.
(5)真島係真理. 宗教從來不要求世人用理智去理解, 只要信, 不要問. 所以老虎響呢個時候要同主角分道揚鑣.
(6)得道之後, 要將得道方法告訴給世人, 談何容易. 他們不相信, 不理解, 不明白. 所以要行「方便法」.佛教經典「金剛經」中有話: 只要能夠令世人得道, 講大話係無問題的. 世人不相信香蕉會浮, 所以才會有廚人殺人的故事.

大家同唔同意呢?

我睇咗啦,都幾好睇.我好眼淺,有幾幕,都流淚,我都認同你的說法
回復

jackielee 發表於 2012-11-26 11:55
我睇咗啦,都幾好睇.我都認同你的說法

Thank you so much.
我睇完之後, 好得意洋洋咁同朋友講我既理解.
但係佢竟然話唔想用腦. 所以我唯有上來同龜友分享一下.
難得師兄無見笑!
回復

(2)主角與親人失散, 獨自在救生艇. 表達人生是孤單的. 出生時是一個人, 死去時也是一個人.
其實都唔一定係孤單,可能想表達要係社會學識獨立,先可以生存
回復

好似幾好睇,咁我等出DVD !  
回復

阿強 發表於 2012-11-26 13:21
好似幾好睇,咁我等出DVD !

其實我唔覺得好睇, 簡單故事, 簡單道理.
有人話呢套戲好高深, 我完全唔覺.
一個人, 一隻虎, 一隻船. 會唔會有d悶?
不過睇完又唔算太悶既, 畫面拍得靚, 電腦特技唔錯.
師兄一於等DVD, 雖然3D做得唔錯, 但唔睇3D都唔算可惜.
回復

晉 發表於 2012-11-26 13:19
其實都唔一定係 ...

嗯, 其實唔一定要理解為尋找真理既故事.
有人認為係教我地要孝順父母, 有人話教我地同壞人相處(老虎係壞人), 師兄認為係教我地響社會生存, 個個都岩.
回復

我想睇!!!
回復

小豹 發表於 2012-11-26 15:38
我想睇!!!

睇啦, 不過唔好太大期望, 咁就會覺得好睇.
回復

bullshark 發表於 2012-11-26 15:37
最討厭佛教故事, 令人作嘔

或你睇完唔覺得係佛教故事呢.
回復

bullshark 發表於 2012-11-26 15:37
最討厭佛教故事, 令人作嘔

基督教故事,更加....
回復