香港龜友論壇

查看: 4081|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

[新手養龜]想問UV燈同水位

樓主

我買左2隻油彩龜仔

屋企冇一個位係可以俾太陽直射,所以想入手UV燈,同星期六/日去公園哂太陽

買UVB燈有咩要注意?邊隻好??幾多錢到??

追過POST,但係唔知買邊隻好

我有暖管,係咪唔洗買放熱燈??

宜家我水位高過隻龜仔少少,佢企高仲吸到氣既,有山洞俾佢地入同爬既

養油彩龜仲有咩要注意
沙發
我冇養水龜,不過如你可貼張setting 相
師兄們應比較易答你
回復

板凳
anthony1001 發表於 2012-11-11 20:25
我買左2隻油彩龜仔

屋企冇一個位係可以俾太陽直射,所以想入手UV燈,同星期六/日去公園哂太陽

uvb要配合熱源先有用效,所以兩支一齊開!!

市面上部份既自稱有UV既燈,都未必真係有或者可能好低,最好買有牌子既如Zoomed,比較可信
回復

地板
anthony1001 發表於 2012-11-11 20:25
我買左2隻油彩龜仔

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

呢個貼有講各種太陽燈的評分,參考參考…
UV燈膽聽講直條膽比扭紋膽好....燈罩個龜缸夾的到燈的話買有夾的就好...
吊吊下其實我好怕煩就係…
熱燈的話我用陶瓷燈無光線的,不過我成日覺得熱到燈上面多過個龜缸...
咪買150W的陶瓷膽熱到我水位一日無哂,乾到我即刻退貨....
回復

我用緊 ZooMed UVB 10.0 慳電膽($220) + philips 60w 射膽($15)
暖管係冬天維持水溫, 射膽作用係製造熱點等隻龜爬上去曬, 配合UVB燈促進吸收鈣質
所以暖管, 射膽, UVB膽都需要, 當然過左冬天可以唔開暖管
油彩龜幾粗生的, 只要日日換水, 維持良好水質, 水溫唔好低過20度, 1-2日餵一餐, 得閒帶佢地出街曬太陽15-30分鐘, 咁佢地就會健康成長架喇
回復

anthonywoo 發表於 2012-11-11 20:30
師兄們應比較易答你

聽日UPLOAD
回復

khip 發表於 2012-11-11 22:21
uvb要配合熱源先有用效,所以兩支一齊開!!

市面上部份既自稱有UV既燈,都未必真係有或者可能好低,最好 ...

學生哥冇咁多錢買咁多野,冇熱源得唔得??
回復

siumaiguy 發表於 2012-11-12 03:44
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28519&extra=page%3D1

呢個貼有講各種太陽燈的 ...

Zoomed 10.0 26w UVB節能燈 = 60分.

好似幾好,幾錢??

冇哂水咁誇張
回復

mycgshop 發表於 2012-11-12 08:02
我用緊 ZooMed UVB 10.0 慳電膽($220) + philips 60w 射膽($15)
暖管係冬天維持水溫, 射膽作用係製造熱點等 ...

ZooMed UVB 10.0 慳電膽($220)

粒膽就220,燈座呢??

宜家日日換水,加過濾仲洗唔洗日日換?

暖管校幾多度?換水洗唔洗熄暖管?
回復

anthony1001 發表於 2012-11-12 21:48
學生哥冇咁多錢買咁多野,冇熱源得唔得??

想慳錢可以只買philips 射膽($15), 定時帶佢地出去曬太陽吸收UVB
回復

anthony1001 發表於 2012-11-12 21:51

燈座$100 - $200 可以去魚街慢慢揀
加左濾水就可以睇情況兩三日換一次水
水溫 26-28 度就得
暖管運作時不可以離水
回復

anthony1001 發表於 2012-11-12 21:51

燈座其實要個燈膽著用個普通台燈就會著
UVB 5.0膽同 10.0膽差不到好遠吧
但係咪想常常換膽下來,我就是這樣扭爆膽的

樓上師兄建議用射膽夜晚開會刺眼
也可以你有暖管不用夜晚開吧
但是射膽只有熱源無UVB吧
有隻叫UVB射膽有UVA UVB同熱源的你用應該好點吧
買少個膽買小個燈座,但提醒下UVB膽要每年換的就係
但用UVB射膽,夜晚龜龜上岸會凍親嗎?
回復

mycgshop 發表於 2012-11-12 23:10
想慳錢可以只買philips 射膽($15), 定時帶佢地出去曬太陽吸收UVB

射膽邊到有得賣,百佳好似有,係咪果D??

曬太陽應該帶咩出去?好似平時咁?要幾多水??

唔該哂
回復

RE: [新手養龜]想問UV燈同水位

siumaiguy 發表於 2012-11-13 05:11
燈座其實要個燈膽著用個普通台燈就會著
UVB 5.0膽同 10.0膽差不到好遠吧
但係咪想常常換膽下來,我就是這 ...

我裝左就唔會成日換膽下來

射膽夜晚開會刺眼<--人?龜?
有隻叫UVB射膽有UVA UVB同熱源的<--應該好貴

用UVB射膽,夜晚龜龜上岸會凍親嗎?<--凍應該會落番水(有暖管)
回復

anthonywoo 發表於 2012-11-11 20:30
師兄們應比較易答你
冇其他野
回復

你有恆心逢星期六、日都帶佢地去晒太陽的話,根本不需要裝UVB燈,裝暖膽已經可以。需知道,連開UVB燈8小時才等如曬15分鐘太陽,你會連開8小時UVB燈嗎?
回復

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

這篇文章對你有益,希望幫到你了解UVA、UVB之分別。
回復

ja7344 發表於 2012-11-14 16:55
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=3212&extra=page%3D1

這篇文章對你有益,希望幫到 ...

uvb可以唔買,但食物中要有維生素d,有冇咩糧建議??(最好有圖)

咁我打算買射膽,咁要開幾耐??
回復

最好日日曬一個鐘太陽同開12個鐘UVB燈
回復

anthony1001 發表於 2012-11-14 13:39
射膽邊到有得賣,百佳好似有,係咪果D??

曬太陽應該帶咩出去?好似平時咁?要幾多水??

我係屋村商場電器舖買的
我未試過帶龜出去曬太陽, 答唔到你
回復