香港龜友論壇

查看: 1241|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

我兩隻金花巴西一隻冇痌四日,一隻冇痌八日!!!怎麼辦!!

樓主

我兩隻金花巴西養左兩個月倒,一隻冇痌八日,一隻冇痌四日,好擔心佢地,有入冇出.... (超生猛,食野冇問題)
之前餵開開口糧,怕佢地難消化餵返ZOOMED幼龜糧.....
請大家幫忙,可以點處理.....

關唔關冬天凍事???

唔該大家

沙發
03110126 發表於 2012-10-30 22:06
我兩隻金巴養左兩個月倒,一隻冇痌八日,一隻冇痌四日,好擔心佢地,有入冇出.... (超生猛,食野冇問題)
之前餵 ...

本身setting如何?  有冇射燈和暖管

會唔會係俾過濾吸走左你唔知?

有冇俾水佢浸住?

有冇放過佢地出黎,會唔會機會誤吃石仔等異物?
回復

板凳
不用擔心,首先比多啲資料大家睇下。
回復

地板
我SETTING係:
膠兜,暖管,水深6CM到啦.開廿七度,用普通射燈,每日開燈4-5小時,少曬太陽,冇乜點拎出泥爬,
應該冇食錯野
回復

我都餵得幾多下...
之前由ZOOMED轉開口糧,便便變爛屎,跟住正常返,一路餵都冇野
開口糧會餵7-8粒,
不過近兩個星期痌得隔幾日先一次,其中一隻直情衣8日冇痌過,
另外一隻都食開開口糧

我係咪餵得太多佢地滯左?
我見8日冇痌果隻PETPET唔似有便便, 冇痌4日果隻PETPET好似有包便便在耐
佢地冇踢下踢下PETPET便秘款
樣樣都看伕正常, 係有入冇出
回復

兩隻精神都OK架,追手指咬架,見到佢地日日水都清到咩咁,覺得好唔順暢

PS 我冇用瀘水器,每日餵,每日換水,見到水好清就會唔換,例如琴晚...清過清水
另外我幾肯定佢地冇食返d便便...
回復

暖管幾多度?天氣涼d腸慢d,可能有時食左你唔知呢……
不過好似話避免新舊食物重疊……
回復

有入無出=咪即係食屎羅~~
水龜經常性的~~
回復

03110126 發表於 2012-10-30 22:19
兩隻精神都OK架,追手指咬架,見到佢地日日水都清到咩咁,覺得好唔順暢

PS 我冇用瀘水器,每日餵,每日換水,見 ...

如果仲肯食既,俾佢地浸BAC試下,睇下有冇改善!!再唔ALL 可能要考慮搵醫生睇下有冇野塞左
回復

唔需要擔心啵 咁你個缸有冇啡色既物體出現
回復

回復 大烽 的帖子

冇呀,因為之前死過兩隻巴西龜仔,都係肺炎死,今次兩隻金巴都好健康,唔想佢地有事
我見到佢地既水都好清, 係得D小死皮塊飄飄下
一粒沙咁細冒便便都發現唔到....
回復

回復 khip 的帖子

佢地肯食野架,我睇多一兩日,幫佢地保溫,睇下情況,如果仲唔痌就搵比佢試下
回復

回復 power15 的帖子

可能近牌擔心佢地,同埋我日日對住佢地,對佢地個缸既情況有個概念....就係佢地食便便會有罪證留低, 同埋以前都見過佢地食便便, 不過唔會以到好似宜家咁完全清水
我近日都CHECK得好多,期待見到佢地身邊有舊屎飄下飄下,不過次次都失望左
從來都未試過咁想見到佢地既屎!

希望佢地真係咁重口味食晒D便便....
回復

唔該晒大家,
PS 我眉3暖管係開廿七度架,不過今晚涼左,開左廿八....
回復