香港龜友論壇

查看: 2299|回復: 18

新手報到之~"救命"

大家好,前日我在魚池執到一隻被遺棄的巴西龜,眼睛紅腫~~~之後我去買左眼藥水比佢,滴左兩日好似稍為好一點,但由於我唔知佢病左幾耐,幾耐冇食野~
不過我執佢果日佢仲好生猛同大力,咁我依家應該點做??
咁我本身養緊一隻,所以都諗住養埋佢~附件有照片,請問呢個情況是否好嚴重,還可以治好嗎?希望可以醫得返
如果睇獸醫大概幾錢同有咩好介紹?我住葵青區.....~~謝謝

照片 (1).JPG
照片 (2).JPG
都爾 發表於 2012-10-25 19:05
大家好,前日我在魚池執到一隻被遺棄的巴西龜,眼睛紅腫~~~之後我去買左眼藥水比佢,滴左兩日好似稍為好一點, ...

去完中峰到買眼藥水?

佢而家肯唔肯食野先?   普通5蚊銀既龜苗唔食野2-3星期都冇問題。

你可以先醫好佢對眼先,再搵D蝦乾 或者紅虫引佢開口。

PS: 蝦乾要剪蝦頭,尾
回復

眼腫得好厲害…
我都唔知點算
回復

khip 發表於 2012-10-25 19:12
去完中峰到買眼藥水?

佢而家肯唔肯食野先?   普通5蚊銀既龜苗唔食野2-3星期都冇問題。

去左找佢~~佢話先試你介紹果支藥先~~
隻龜我一幫佢滴藥,佢好似知咁伸個頭出黎......
回復

都爾 發表於 2012-10-25 19:30
去左找佢~~佢話先試你介紹果支藥先~~
隻龜我一幫佢滴藥,佢好似知咁伸個頭出黎...... ...

^^ 先醫好眼先,同埋最好加溫俾佢,24小時俾個溫暖環境佢(大約28-30度之間)
可以幫助佢加快新陳代謝。

食野方面,你可以試下買D蝦乾或紅虫引下佢開口,但佢唔食就算了,唔好長時間留起水入面。
回復

蝦乾o係邊買到??
回復

我唔識醫 但有野講 ,你好有愛心。 人間有情。定時為特滴葯及比多些時間留意牠的變化 一有問題即刻問人
回復

bb3chan 發表於 2012-10-25 20:01
我唔識醫 但有野講 ,你好有愛心。 人間有情。定時為特滴葯及比多些時間留意牠的變化 一有問題即刻問人  ...

咁o岩發現到佢o者....就咁由佢就死梗~~
回復

都爾 發表於 2012-10-25 19:38
蝦乾o係邊買到??

魚鋪應該都有~~

你喜歡既可以買Zoomed呢類俾龜專用既蝦乾(我唔知同普通俾魚食既有咩分別)
回復

佢有時會用手抹眼....同埋我見佢有時對眼會好似眨眼咁架~~~~
有時會大開個口........
依家成日就係望住佢~~~
回復

有4多就可以醫好佢....多細心(查葯) / 多耐性(等待) / 多觀察(早晚) / 多愛心(給食物).....一定會健康
回復

敬佩丫~~但其實青衣公園重多丫!起碼都過百隻丫下次可以幫手啦學長
回復

帶去中蜂兄到醫呀好心有好報
回復

~紫月~ 發表於 2012-10-26 20:50
敬佩丫~~但其實青衣公園重多丫!起碼都過百隻丫下次可以幫手啦學長

我都住青衣架~~^^行過青公都見到d龜有水有石~~望落好似佢地幾寫意~
我執呢隻係比人放左在一個冇石的水池~~咁我見佢不斷靠邊游,游到冇力休息一陣又游...咁咪執起佢囉......
回復

都爾 發表於 2012-10-25 21:44
佢有時會用手抹眼....同埋我見佢有時對眼會好似眨眼咁架~~~~
有時會大開個口........
依家成日就係望住佢~~ ...

留意開大口,是否經常性而且好似呼吸困難咁!!  如果係既可能要買黑藥俾佢
回復

治療中佢咁樣曬燈......

照片 (3).JPG
照片 (4).JPG
回復

龜龜好慘...不過遇到你呢個好人總算仲有生存既機會...你真係好好啊!
希望你既龜龜快d好番!
回復

養左幾日~~最後我家姐都話不如快D睇醫生....睇左獸醫~~打左針
今日再去打~~
終於有D好消息~~佢有一隻眼開返小小.....
但係返家後又有D問題~~佢比左D水佢浸藥~之後佢開個口噴水兩次~~佢做咩??
又好擔心佢喇~~
回復

Hello
回復