香港龜友論壇

查看: 2892|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

小星 狀況不佳

樓主
前日開過POST講小星後腳問題後, 擒晚就買左保礦力加水同佢浸左一陣..但佢都唔太願行..
所以成晚俾佢休息..今朝再俾佢浸保+水.而家個情況係咁,
便便正常!
酸正常!
有開口食野,M 1/4粒, 桑1/4片食飽..一開始養佢都係食得唔多..
精神一般.
行動力惡化..前日佢前腳都仲有力...擒晚佢已經唔太想行..

岩岩打左俾中峰..佢講依2日都唔係到..不過陣間打算先去下面公園曬太陽.
之後都照去中峄到睇下買咩藥俾佢....如果唔知咩事..最後打算去睇E生..
各CHING..請問荃灣係唔係C子吧(海霸街)果度睇? 間野叫咩名?

浸 保+水

浸 保+水

便便

便便

醱

食M

食M

食桑

食桑

Setting

Setting
沙發
好似熱得濟。
回復

板凳
我愛爬蟲類 發表於 2012-10-20 11:23
好似熱得濟。

咁岩我同佢浸水..所以先開熱燈..睇左係34度左右..冷區30度..
回復

地板
温度日要30-32, 夜要底幾度.
回復

bb3chan 發表於 2012-10-20 11:28
温度日要30-32, 夜要底幾度.

我夜晚開藍燈..Keep 25-28左右
回復

你有冇成日捉佢出黎玩,佢個樣係話俾你知好攰,好想訓覺咁款喎...點睇都唔似病
回復

kinson_ma 發表於 2012-10-20 11:46
你有冇成日捉佢出黎玩,佢個樣係話俾你知好攰,好想訓覺咁款喎...點睇都唔似病 ...

冇呀,我日頭番工到夜晚先浸水同食野,係星期六日出去曬太陽同俾佢行
回復

我見你個setting冇水兜,星龜都幾鐘意游水,建議加個水兜,兜上面用射燈照住

係呀...我隻星都好鐘意爬入兜度浸水....  發表於 2012-10-20 14:01
回復

我2小星, 早上七時浸水約20-30分鐘,
之後給牠們食物, 食完佢地會再訓架,
到我放工再幫牠們浸水20-30分鐘,
因天氣開始涼, 一定要在燈下浸水的.
回復

回復 ryoryoryo 的帖子

睇下底甲有冇軟化
如果有就可能生蟲
回復

C hing  小龜 情況如何 ??   
回復

COOLBIRD 發表於 2012-10-29 01:05

C hing  小龜 情況如何 ??

Ching!多謝關心!都未有好轉,我Book左黎緊星期六去睇土瓜灣醫生,
首先我本身想前2個星期睇醫生,不過見好多人講荃灣診所唔得,結果我去左中
回復

限左字,中間有少少不快經歷,等醫好左龜再同大家講
回復

不用太擔心 你已經做得好好了 唔........ 睇你個setting 或者加兜水 俾佢濕下  其實小龜痾d屎同酸係咪唔太多 ??  我自己有隻5-5.5cm 佢排酸似 白色油漆咁幾多下  我以前第一次養 星仔 都rip ..... 個人認為... 佢排唔到酸 結石 成日都好累 浸下暖水就精神d  c兄 咁啦 仲有6日 不如試下 買d仙人掌俾佢吃下 滑下腸 睇下d酸有冇石 ?  加兜水比佢熱就行過去浸下水  小小意見 當大家分享 pm我都問題 ~ 希望小龜沒事啦
回復

回復 COOLBIRD 的帖子

多謝提點! 我有放2個水兜,不過角度問題相睇唔到. 排酸都有.大約2日1次.都係白油狀既.
其實依個幾星期觀察.佢唔係成日訓..叫醒佢食野..佢都過一陣先訓..不過就手腳冇力..佢行唔到..
回復

個人建議,請在上午時間餵食,因為龜龜要靠熱力來幫助消化。夜晚最好不要餵食。
回復

好似温度高左少少喎
回復

祝早日康服!
回復