香港龜友論壇

查看: 2002|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

小星 後腳問題

樓主
昨晚回家發現小星後腳蹅番自己既便便訓左,一拎起就痴住左腳同底材,我馬上浸水成功令便便同腳分開,但而家佢唔企直行,見佢唔係點用後腳,今日都仲係咁,但我拎起佢果陣後腳正常活動不過就冇咩力,各位ching姐點樣先知佢腳有冇傷?同埋點醫佢好?
沙發
c hing 不要太操心 睇番個setting先 係咪唔夠熱同唔夠光 ??星龜比較小活動 我果3隻 吃飽就訓 除非夠光或夠熱 約30-33度到  他們都只係慢慢行下行下
回復

板凳
COOLBIRD 發表於 2012-10-18 22:22
c hing 不要太操心 睇番個setting先 係咪唔夠熱同唔夠光 ??星龜比較小活動 我果3隻 吃飽就訓 除非夠光或夠 ...

我有30度左右 之前行都正常 不過而家佢行好似唔係好用後腳,拖住地行
回復

地板
回復 ryoryoryo 的帖子

我d龜 久唔久都係架  咁啦你試下 用60w射炟 溫度約32-34度之間  當然俾番個冷點佢地 28-30度左右 通風啦  濕度有番45-50度大約 有加濕機仲好 可去到 平均60度  再睇下佢地開唔開胃 食料方面 大小便 .排酸 等  可試浸下暖水 或用平價野 浸下葡萄糖水或保礦力加水 試試   再睇多3-4日先啦  
回復

COOLBIRD 發表於 2012-10-18 22:55

我d龜 久唔久都係架  咁啦你試下 用60w射炟 溫度約32-34度之間  當然俾番個冷點佢 ...

唔該哂~咁我都放心D..我隻星佢日日都有食野..不過唔多(5CM左右, 半片葉都食唔哂)..大小便同排酸都有..想問下寶礦力加水個份量幾多到? 我平時浸水係就咁用熱水爐加熱左果D水直接浸..當然係唔會太熱..用手試左暖先俾佢浸..
回復

唔........個人意見 寶礦力加水份量.... 我自己就每樣一半 用射炟曬住浸 浸15分鐘倒 之後過一過清水  
回復

COOLBIRD 發表於 2012-10-18 23:24

唔........個人意見 寶礦力加水份量.... 我自己就每樣一半 用射炟曬住浸 浸15分鐘 ...

唔該哂~等我聽日買黎試下先..今日我都有用100W 照左佢2個鐘..閒中會放佢去水盤飲水..希望佢快D好番..
回復

ok ~ 種之小心d啦 100w ?? 照左佢2個鐘?  唔太熱嗎 ??  小心中暑 記得睇溫度,濕度同通風呀  好番就post番出黎 分享呀 !!!!!!!!!!
回復

COOLBIRD 發表於 2012-10-18 23:35
ok ~ 種之小心d啦 100w ?? 照左佢2個鐘?  唔太熱嗎 ??  小心中暑 記得睇溫度,濕度同通風呀  好番就post番出 ...

今日涼D..我睇左34~5左右..平時都唔會長開.因為見佢咁我先換個100W俾佢暖陣身..一般日頭用1個25W+UVB10.0俾佢,晚就用藍燈定時ON/OFF..KEEP 日30度/晚25度左右.. 其實係唔係要成日KEEP住佢個殼暖架..因為我而家係用時間制去ON/OFF成SET燈...所以平時我拎上手個殼唔暖..但又未去到凍既.. 通風應該OK..我門都冇裝..放窗台.有生風,而冇直接吹到既
回復

師兄,等你隻龜仔好番,你買M糧(幼龜糧)黎喂佢,一粒一定食唔晒,最多食到半粒,每3日喂一次俾佢食,其他時間喂桑+車前
回復

去醫院照X光比較安心 看有沒有傷到骨頭
回復