香港龜友論壇

查看: 4858|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

豹仔出事,(嚴重)

樓主

我唔知點解會出現咁多問題.
不過最先出現的問題,係排斥問題,屎(正常)>開始有點水態>D屎好像拉肚子>漸漸變成沒有消化過的樣.
開始以上過程後,在近一個月漸漸發生下圖出現的 甲脫色>見到有(魚)血.
本來以為是因溫度不足,引致消化有問題,我將溫度提高有一個月,不見成效,反而出現更多嚴重的問題.
現在很無助,希望師兄們幫幫手.(又唔知咩事,用咩藥)
最好,有師兄可以約一個時間,我拎隻龜出來比師兄幫我詳細的觀察一下情況

原本無事的樣

原本無事的樣

甲脫色,圖4

甲脫色,圖4

甲脫色,圖3

甲脫色,圖3

甲脫色,圖2

甲脫色,圖2

甲脫色,圖1

甲脫色,圖1

有(魚)血

有(魚)血

佢咬傷左自己有(魚)血的地方,係見有肉

佢咬傷左自己有(魚)血的地方,係見有肉

D屎好像M糧,沒有消化的屎

D屎好像M糧,沒有消化的屎
沙發

出白色生長紋非常十分極之嚴重,快快低價轉讓給我
另外受傷,用優碘擦左先
甲有瘀血係咪跌過?
腸胃唔好,用BAC
回復

板凳
其實係咪你養佢個地方太細?爬下爬下爬成咁?
回復

地板
回復 jasonsz 的帖子

真沒有跌過.
BAC係咩來,有無全名或者圖??
回復

小不點 發表於 2012-10-17 00:08

真沒有跌過.

Nutri BAC      
回復

地方可以的.7CM龜在50CM X 30CM的龜箱
回復

都係頭先講個D方法喇

而家咪加溫餵BAC, 新鮮菜剪碎加BAC俾佢食
回復

似鈣缺乏病,可能曬得少UVB
回復

生長紋白色就好正常嘅,你隻白豹黎吖嘛
回復

回復 權強 的帖子

家的UVB燈直到現左,用左有8個月.
但我在早一個月前,日日都有曬龜,現在打算明天換新UVB燈
回復

jasonsz 發表於 2012-10-17 00:12
都係頭先講個D方法喇

而家咪加溫餵BAC, 新鮮菜剪碎加BAC俾佢食

BCA係咩,我上網找唔到係咩來.
有無中文意思??
回復

權強 發表於 2012-10-17 00:13
似鈣缺乏病,可能曬得少UVB

但係D(魚)血,唔知咩事,又點解會咬傷自己
回復

小不點 發表於 2012-10-17 00:17
BCA係咩,我上網找唔到係咩來.
有無中文意思??

類似腸胃藥

你信得過我嘅,俾你屋企地址我,我寄D俾你隻龜用~
回復

俾夠四分一樽你架喇,應該夠隻龜用
回復

真係好好好多謝師兄的相助
回復

真係好瘦你比咩龜龜做主食?
回復

hyy 發表於 2012-10-17 00:41
真係好瘦你比咩龜龜做主食?

開頭用油菜,近2個月就轉用M糧+命脈
回復

不如由頭開始先la...先做好環境..常溫25~32度 最熱點32度 uvb 通風 一般野 要識
1 殼方面 捺下變色地方 有無比較 <林>  聞 下 有無異味  兩樣都無 唔洗理佢
2 手 用碘酒 or消毒藥手 洗下傷口 日日洗 至好番~
3 腸胃方面  豹最大問題就係腸胃 如溫度夠 理應可消化 先比d bac 睇情況 有無改善 bac 係腸胃藥 消化唔到 最怕係有原虫 手尾就比較長d 不過唔好諗咁多住 日日用bac 夠溫 一星期應有好轉 如無先再問la~
如可日日晒龜 10mins d龜會強壯好多~~
回復

小不點 發表於 2012-10-17 00:53
開頭用油菜,近2個月就轉用M糧+命脈

其實你可試下,之前小豹比左D兔糧我...FOR豹幾好GA~你可用黎撈糧比佢食而又唔會太高營養
回復

呆呆 發表於 2012-10-17 00:54
不如由頭開始先la...先做好環境..常溫25~32度 最熱點32度 uvb 通風 一般野 要識
1 殼方面 捺下變色地方 有 ...

1.底甲中心位,都有D軟,異味係指??
2.嗯,用了消災藥了.
3.BAC方面,明天去魚街,尋找
好有步驟,我清晰好多了,多謝師兄幫忙.

回復