香港龜友論壇

查看: 4709|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

龜蛋

樓主
回復呆呆c兄的問题.

評分

參與人數 6威望 +18 收起 理由
rongruo + 1 甘多?好耶
奇門 + 1 好多薯仔呀!
wel524 + 3 多謝分享
我愛中蜂 + 10 多謝分享
KPS + 2 強勁
權強 + 1 精美相片

查看全部評分

沙發
有受精?
回復

板凳
想問養左幾年,幾大隻?
回復

地板
勁呀,是否樓主的?
回復

回復 keith0415 的帖子

沒有受精孵了8個月都沒有龜仔最後照過龜蛋是通的所以最後放棄了.
回復

回復 hongie 的帖子

對,是我的.
回復

回復 權強 的帖子

龜仔養了4年從6.5cm75克到現在14cm450克,龜女養了3年從8cm180克到現在26cm1700克,龜女舊年去Dr.terry催生蛋,因生唔出.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
權強 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

沒有受精,已放棄了.
回復

回復 klho 的帖子

嘩……好大隻 睇d蛋既數量同大小  真係唔係好信 體内可以一次收藏咁蛋
c兄 隻星女大得好快 3年大得咁快 我兩隻16 18cm今年都大得 1cm

想問下佢想生蛋前有無咩異樣 同想問c兄 佢生蛋 係直接生落底材定已安排好地方 鋪好泥比生呢?
其實呢刻我怕既係 佢會唔會無適合既地方生蛋而引致佢塞蛋呢?我怕佢有事

想搵多d 呢方面資料 做好準備
回復

回復 呆呆 的帖子

佢生蛋前有時常飲水時常痀尿的現象,可能牠想將蛋排出,今年前幾個月後腳整天抓地,抓到牠的後爪谷血损了,而後來常常痀蛋白尿(透明的)到最近抓地少了,牠可能將部份蛋压爆沒有那麼辛苦所以抓地少了,而日間牠们休息的地方我用一個大约16吋長的不锈鋼盆高约4吋全用牧草(我不用泥因怕難清潔但有其他C兄教用泥比較好)放在裏面给牠们吃飽後休息.
回復

回復 呆呆 的帖子

忘記告訴你如你的龜排黃酸就要小心,因龜蛋可能已压住肝脏,肝開始受损那就要去睇醫生照下x光看看情況如何是否耍催生取蛋救龜一命啦!
回復

回復 klho 的帖子

很專業呀.
回復

回復 clever2046 的帖子

我到現都是向D高手C兄學習.
回復

回復 bobby310 的帖子

謝謝!.........
回復

回復 klho 的帖子

多謝c兄既提點……養龜就應該 互相分享 我隻星女 如同c兄所講 正日係度挖 尿都比較多 未有蛋黃尿  c兄  我見之前有鋪頭賣 比龜生蛋既專用泥沙 可以一試 同我諗我要換個大d地方比佢 最後想問  龜生蛋時會停食嗎?
回復

回復 呆呆 的帖子

我隻龜女有蛋冇蛋都沒有停食的現象,其實以前的c兄講過泥是比較合適用於龜抓地生蛋的,泥的高度大约3吋厚.
回復

唔該c兄先 因文章話會停食 而有點懷疑 原來係唔會停食既…… 好 咁明天換個大d既箱 同用泥獨立養 養多個月 觀察  係唔係生蛋先  ……有咩變化遲d 同c兄報告 唔該c 兄
回復

回復 呆呆 的帖子

唔使客氣,龜友多交流,會得到更多經驗和養龜的知識.
回復

如果一般嘅草龜女,大概幾大隻開始生蛋伽?
回復

回復 呆呆 的帖子

忘記有一事想告知,以我的觀察因龜内脏有蛋所以牠排便會很辛苦,所以我會给牠多浸水(我一日二次每次三十分鐘)及給牠多D水份的食物(減少牧草)令牠的大便沒有那麼硬以方便排出,如你的龜腸胃唔好頂唔顺拉稀又令作别論,又可能我隻龜女D蛋特别多有九隻蛋,因以我爬文所知星龜通常生蛋都係2-4隻蛋,最多不過7隻,如你的龜龜不太辛苦排便也不用更改食物,因每隻龜體質及特性不同,以上給你作一點參考,希望其他C兄可以幫你更多吧!
回復